EGYPTE MEI 2006

Rondreis met Djoser van 12 tot 26 mei 2006

 

Reisverslag deel 2: Aswan, Philae, Aboe Simbel, Kom Ombo, Edfu

 

Dinsdag 16 mei

Aswan. Aswan ligt in het het zuiden van Egypte, op de grens van het vroegere Opper-Egypte en Nubië. Veel van het oude Nubië ligt nu onder het Nassermeer dat werd gevormd door de bouw van de Aswandam in de Nijl. Toch is nog veel te merken van de cultuur van het oude Nubie. De bevolking is hier donker gekleurd en leeft volgens andere ritmes. Nubië was vroeger ook het gebied met een enorme minerale rijkdom en waar al het goud vandaan kwam dat werd gebruikt bij de graven van de farao's. Aswan lijkt meer op Afrika dan de rest van Egypte. Het is niet zo druk als Luxor en ook daardoor een aangename plaats. Op onze eerste dag in Aswan bezochten we allereerst de Onvoltooide Obelisk. In een steengroeve ligt een gigantische onvoltooide obelisk van bijna 42 meter, oorspronkelijk bedoeld voor de tempel in Karnak. De obelisk is echter niet afgemaakt omdat een scheur in de steen werd ontdekt. Na de Onvoltooide Obelisk maakten we een stop bij de Aswandam, in de tijd dat deze door de Britten werd voltooid de grootste dam van de wereld. Door de dam werd de Nijl gereguleerd,  werden overstromingen voorkomen en werd Egypte minder afhankelijk van de regenval waardoor meerdere keren per jaar geoogst worden. De offers hiervoor waren het voor een groot deel verloren gaan van de Nubische cultuur, de noodzaak van een reddingsactie door UNESCO van de Nubische monumenten en verhoging van het grondwaterpeil waardoor veel monumenten in Luxor worden aangetast.

Onvoltooide Obelisk in Aswan
Obelisk
Aswandam
Aswandam
Nasssermeer bij de Aswandam
Nassermeer
Ibis bij de boot naar Philae
Ibis
 
Philae
: Het eiland Philae was een van de eilanden die onder water kwamen te staan door de bouw van de Aswandam.  De Tempel van Isis die zich op Philae bevond werd daarom door UNESCO verplaatst naar het eiland Agilka, dat werd omgevormd tot een replica van Philae en nu als Philae wordt aangeduid. Met een bootje voeren we naar dit eiland. Al vanaf het water is te zien dat de Tempel van Isis prachtig ligt. Persoonlijk vond ik dit met Aboe Simbel de mooiste van de tempels die wij gezien hebben. Deze schitterende tempel is een mix van Egyptische en Grieks-Romeinse cultuur. Aan de tempel werd maar liefst 800 jaar gebouwd, onder andere door de Romeinse heersers. De tempel is opgedragen aan de godin Isis en de god Osirus. Philae was ook het centrum van de Isis-cultus. Volgens de mythologie gebruikte de godin Isis haar magische krachten om Osirus tot leven te wekken nadat hij was vermoord en in stukken gehakt. In de tempel bevinden zich prachtige hiëroglyfen en reliëfen onder andere van Isis die haar zoon Horus zoogt en waarop de mythe van Osirus te zien is. De decoraties zijn nog bijzonder intact en enorm fascinerend.
Bazar in Aswan bij afvaart naar Philae
Aswan 1
Aanlegsteiger in Aswan
Aswan 2
Het eiland Philae vanaf het Nassermeer
Philae 1
Op de boot, op de voorgrond Nicolien
Onderweg
Tempel van Isis vanaf het Nassermeer
Tempel van Isis 1
Tempel van Isis
Tempel van Isis 2
Tempel van Isis
Tempel van Isis 3
Tempel van Isis
Tempel van Isis 4
Tempel van Isis
Tempel van Isis 5
Tempel van Isis
Tempel van Isis 6
Tempel op Philae
Philae 2
Tempel van Isis
Philae 3
Het Nassermeer
Nassermeer
 
Aswan
: In de middagen was het in Aswan te warm om rond te lopen en dingen te bezichtigen. Gelukkig was ons hotel voorzien van een prachtig zwembad aan de oever van de Nijl waar het wel heel erg goed uit te houden. Het was enorm lekker om hier in de middag in de ergste warmte te relaxen en in de morgen en 's avonds actief te zijn. Op deze dinsdagavond bezochten we het Nubisch museum. In een gebouw in traditionele Nubische stijl bevindt zich een grote collectie met oudheden en erfgoed van Nubië. Veel aandacht wordt besteed aan de Nubische geschiedenis en cultuur. Ook heel erg interessant zijn de vele foto's en uitleg over de reddingsacties die ondernomen zijn om de vele monumenten te redden van onderstroming door het Nassermeer. Zo is er een uitgebreide fotoreportage van de spectaculaire redding van de prachtige tempel van Aboe Simbel, waar we de volgende dag naar toe zouden gaan.
Uitzicht vanuit het zwembad van hotel Isis
Uitzicht
Zwembad van hotel Isis
Zwembad
Beeld in het Nubisch museum
Museum
 

Woensdag 17 mei

Aboe Simbel: Midden in de nacht vertrokken wij op weg naar het zuiden, bijna tot de grens met Soedan. Om veiligheidsredenen gebeurd dit in een konvooi, zodat wij in een grote optocht bussen door de woestijn reden. Een tocht door de woestijn heeft toch wel iets speciaals, maar wordt echt bijzonder als de zon als rode bal opkomt boven de woestijn. Dit was helaas niet goed in een foto te vangen. Verder was er veel zand. Als je zo door de woestijn rijdt, kun je niet niet voorstellen dat dit ooit savanna was en dat hier rivieren hebben gestroomd meer dan vijfduizend jaar geleden zoals is afgeleid uit foto's die genomen zijn vanuit de ruimte (en waarop het profiel te zien is van de onderliggende rotsen). Het doel van onze excursie waren de schitterende tempels van Aboe Simbel: de Grote Tempel van Ra-Harachte en de Tempel van Hathor. Beide tempels werden gebouwd door Ramses II. Deze tempels zijn door UNESCO verplaatst toen zij dreigden te onderstromen door het Nassermeer. Deze gigantische operatie is perfect uitgevoerd, zodat bijna niets is te zien van de verplaatsing.

Zonsopgang boven de woestijn
Zonsopgang
Nassermeer bij Abu Simbel
Nassermeer 1
Nassermeer bij Abu Simbel
Nassermeer 2
Hieroglyfen
Hieroglyfen

De voorgevel van de grootste tempel, de tempel van Ra-Harachte, wordt gevormd door vier levensgrote 20 meter hoge standbeelden van een zittende Ramses II, uitgehouwen in de rotsen. Deze zijn al enorm indrukwekkend, maar binnen in de tempel, gewijd aan de god Ra-Harachte, is nog meer schittterends te zien. (Helaas mocht binnen weer niet gefotograveerd worden.) Binnen komt men eerst in de Hypostylzaal met acht grote zuilen. Op muren daar achter staan grote tekeningen, reliëfs van expedities van Ramses II die nog heel goed bewaard zijn gebleven. In acht zijvertrekken zijn scenes te zien uit het leven van Ramses II en de oude   Egyptenaren. De voorgevel van de Tempel van Hathor laat zes standbeelden zien, niet alleen van Ramses II, maar ook van zijn vrouw Nefertari. Tussen hen in staan hun kinderen. Binnen bevindt zich weer een zaal met zuilen en met reliëfs van het koninklijk paar en van Ramses die zijn vijanden overwint. Na een bezoek aan deze tempels maakten wij weer de lange busreis terug naar Aswan, echter vol van onvergetelijke indrukken van misschien wel het hoogtepunt van de vakantie, deze bijzonder prachtige overblijfselen van de vroege Egyptische beschaving.

Cartouches
Cartouches
Ingang tempel Ra-Harachte in Abu Simbel
Ingang
Aboe Simbel
Dieren
Ra-Harachte: Ramses II
3.5 x Ramses II
Tempel van Ra-Harachte in Abu Simbel
Ra-Harachte
Beelden Ramses II in Aboe Simbel
Ramses II
Tempel van Hathor in Abu Simbel
Tempel van Hathor
Ramses II en vrouw Nefertari
Ramses en Nefertari
 
Aswan
: Aan het einde van dag vertrokken wij voor een tochtje per boot over de Nijl. Het is heerlijk om dit aan het einde van de dag te doen, met name omdat in Egypte de lichtval aan het begin en het einde van de dag zo bijzonder mooi is. We voeren met het bootje buiten het bewoonde gedeelte en zagen een andere kant van de Nijl, met meer groen en natuur. Wel was de woestijn nooit ver weg. We zagen onder andere kamelenkaravanen die uit de woestijn langs de Nijl kwamen. Op een klein eilandje in de Nijl maakten we een groepsfoto en bekeken  we de zonsondergang. Na circa anderhalf uur rond gevaren te hebben, meerden we aan bij Elefantina, een eiland in de Nijl waar nog traditionele Nubische dorpen te vinden zijn. Hier kregen we een korte rondleiding en een traditionele maaltijd bij één van de bewoners. De liefhebbers lieten hier ook een henna tattoo zetten met karakteristieke Egyptische symbolen, zoals het oog of het levensteken. Terug naar ons hotel vermaakten de bewoners ons met muziek en dansen.
De Nijl bij Aswan
Nijl bij Aswan
Aan boord van bootje op de Nijl
Gerard
Felucca
Felucca
Groen landschap bij de Nijl
Nijl en groen
Woestijnlandschap bij de Nijl
Nijl en woestijn
Kamelen karavaan langs de Nijl
Kamelen
De woestijn langs de Nijl in Aswan
Woestijn
Nicolien en anderen
Eten op Elefantina
Muziek en dans op de Nijl
Muziek
 

Donderdag 18 mei

Kom Ombo: Per konvooi vertrekken we van Aswan naar Luxor. De politie gunt ons onderweg nog wat tijd voor een stop bij de Tempel van Horus en Sobek in Kom Ombo. Uitzonderlijk genoeg is deze tempel gewijd aan twee goden, de krokodillengod Sobek en Horus of Haruris. De bouw werd begonnen in circa 180 v. C., maar werd later afgemaakt door de Romeinen. De tempel heeft niet één, maar twee Hypostylzalen met grote zuilen. De tempel is zwaar beschadigd door een aardbeving, maar bevat nog een aantal mooie reliëfs. Binnen in de tempel waren enkele restaurateurs bezig met een speciaal schoonmaakmiddel en een naald met lijm om het plaster en de tekeningen van enkele reliëfs te herstellen.

Tempel van Horus en Sobek in Kom Ombo
Kom Ombo 1
Tempel van Horus en Sobek in Kom Ombo
Kom Ombo 2
Restauratie in tempel van Horus en Sobek
Restauratie
Tempel van Kom Ombo
Kom Ombo 3

Idfoe
: Halverwege Aswan en Luxor in Edfoe, ligt de op één na grootste tempel van Egypte: de Tempel van Horus. Horus was een belangrijke god uit de Egyptische mythologie en de zoon van Isis en Osirus. De god Horus wordt als hemelgod in tempels voorgesteld als een valk of een havik. (Volgens de mythologie zweefde Horus als valk in de lucht boven Osirus om hem te beschermen. Toen Horus Seth versloeg, de moordenaar van zijn vader, werd hij koning van heel Egypte.) De Tempel van Horus in Idfoe werd gebouwd door Ptolemaeus X in 237-257 v. C. De tempel is heel goed bewaard gebleven. Al van ver is de indrukwekkende eerste ingang te zien. Binnen in de tempel ook hier weer veel gave reliëfs. De reliëfs op de foto zijn onderdeel van een kamer met recepten en geven aan hoe bepaalde balsems gemaakt moeten worden.
Idfoe, Edfu of Edfoe
Edfoe
Tempel van Horus in Edfoe
Tempel van Horus 1
Tempel van Horus in Idfoe
Tempel van Horus 2
Tempel van Horus in Edfu
Tempel van Horus 3
Tempel van Horus in Edfoe
Tempel van Horus 4
Tempel van Horus in Edfoe
Tempel van Horus 5
Recepten in hierogliefen
Recepten
Tempel van Horus in Edfoe
Tempel van Horus 6

Luxor
: Na een lange reis kwamen we aan in Luxor, waar we de komend dagen zouden overnachten in het superluxe hotel Isis, dat qua luxe weliswaar niet geheel in de traditie van reisorganisatie Djoser paste, maar wel bijzonder aangenaam was om te verblijven, met name vanwege het mooie zwembad en het prachtige uitzicht vanuit onze kamers op de zon die ondergaat boven de Nijl. Elke avond was het uitzicht prachtig zonder te vervelen!
Stop van het konvooi
Onderweg
Zonsondergang boven de Nijl
Uitzicht
Uitzicht van onze kamer in hotel Isis
Ballonnen
Zonsondergang boven de Nijl in Luxor
Zonsondergang

Reisverslag Egypte deel:   1  2  3  4
[ Vorige ]   [Startpagina Egypte]   [ Volgende ]