EGYPTE MEI 2006

Rondreis met Djoser van 12 tot 26 mei 2006

 
 
  Reisverslag deel 3: Luxor (Thebe)

 

Vrijdag 19 mei

Luxor: Thebe of Luxor was 500 jaar lang de hoofdstad van het Nieuwe Rijk en was ook daarna nog lang een belangrijk centrum van het land. De koningen van het Middenrijk werden al begraven op de westelijke Nijloever in Thebe en langzaam groeide Luxor uit van een gehucht tot een belangrijke stad en de hoofdstad. Daarom zijn in Luxor de ruinen van heel bijzondere gebouwen te zien. Een voorbeeld hiervan is de prachtige tempel van Karnak. Tot het einde van het Nieuwe Rijk, circa 1085 v.C., bleef Thebe de hoofdstad, maar ook daarna was het een belangrijk spiritueel centrum. Nu is Luxor de grote drukke stad waar duizenden toeristen komen om de schitterende graven en tempels te zien. De bijzondere tempels zouden we een dag later zien. Deze vrijdagochtend was ons eerste doel de westelijke Nijloever met het Dal der Koningen, waar we al heel vroeg per boot en busje naar toe gingen om de grote massa toeristen uit bijvoorbeeld Hurghada voor te zijn.

Vallei der Koningen: De graven van Thebe, in het Dal der Koningen en het Dal der Koninginnen zijn beroemdste bezienswaardigheden in Luxor en Egypte. De graven dateren uit de periode van het Nieuwe Rijk. Vanaf Toetmosis I (18e dynastie) werden alle farao's en hoge ambtenaren begraven in deze droge vallei, de "Plaats van de Waarheid" genoemd door de oude Egyptenaren. De graven werden uitgehouwen in de rotsen en versierd door de beste vaklui. De decoraties hier behoren tot het mooiste dat de Egyptische kunst heeft voortgebracht. Veel graven zijn nu gesloten, omdat het bezoek van veel toeristen zijn tol eiste. Sommige toeristen meenden zelfs grafitti achter te moeten laten. Onbegrijpelijk en onvergeeflijk! Er wordt nu een roulatiesysteem gebruikt van graven die toegankelijk zijn. We bezochten hier de graven van Mernepthah, Ramses IX en Ramses IV. Door lange gangen daalt men af naar binnen in de rotsen, waar de sarcofagen hebben gestaan. Dit was echt heel erg indrukwekkend. De graven zijn echt schitterend van binnen. Helaas mochten geen foto's gemaakt worden. De vele tekeningen zijn zeldzaam mooi en ook de kleuren zijn vaak nog goed bewaard gebleven. Ik had hier veel langer kunnen blijven, om alle prachtige muurschilderingen te bestuderen, maar helaas moesten we veel te snel verder.

Tip
: Op deze site is een plattegrond te zien en luchtfoto's van het Dal der Koningen en een 3D-beeld van één van de graven met uitleg van de tekeningen. 

Vallei der Koningen in Luxor
Dal der Koningen
Ingang van het graf van Mernepthah
Mernepthah
Ingang van het graf van Ramses IX
Ramses IX
Valley of the Kings
Dal der Koningen
 
Luxor, Toetanchamon
:  De graven in de Vallei der Koningen zijn bijna allemaal leeggeroofd door grafrovers. Er is echter een belangrijke uitzondering. In 1922 ontdekte Howard Carter het graf van Toetanchamon, dat nog bijna ongeschonden was. De schatten die in het graf werden gevonden zijn nu te zien in het Egyptisch Museum, zoals verteld aan het begin van dit verslag. Het kostte Howard Carter acht jaar het graf te vinden en vervolgens tien jaar om alle schatten uit het graf te halen. (National Geographic besteedde in zijn documentaires aandacht aan de zoektocht van Howard Carter en aan de vermeende vloek van de farao.) Slechts enkelen van onze groep, waaronder ik, bezochten het graf van Toetanchamon. Er moet fors voor worden bijbetaald en het is ook niet het mooiste graf, maar het is toch een graf wat men naar mijn mening niet mag missen. Het is het belangrijkste graf omdat de inhoud nog intact was bij het vinden. Het graf zelf is niet zo groot. Het was eigenlijk bedoeld voor een hoge ambtenaar, echter omdat "Tut Ankh Amon" nog een jongen was toen hij als koning stierf, is het met grote haast klaargemaakt. (Toetanchamon heerste van 1319 tot 1309 v. C. en stierf al op 19-jarige leeftijd aan een infectie aan zijn knie.) In het graf is nog de buitenste sarcofaag te zien met de mummie daarin. De muren zijn versierd met beelden van de jonge koning, met de koninklijke boot, tijdens zijn tocht door de onderwereld en Hathor, Isis en Anoebis die de koning het "ankh" geven, een kruis met een lus. Het is bijzonder indrukwekkend te staan bij de grafkamer waar zoveel over te horen en te lezen is!
Hoogtepunt: Het graf van farao Toetanchamon
Graf Toetanchamon
Poserend bij de ingang van de tombe van Toetanchamon
Graf Toetanchamon
 
Luxor, Graftempel van Hatsjepsoet
: In het Dal der Koninginnen liggen de graven van meer dan 70 koninginnen, prinsen en prinsessen. Omdat de koninginnen  minder belangrijk waren dan de koningen, zijn hun graven wat minder interessant. Eén koningin vormt daarop een uitzondering: de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, Zij was de dochter van Toetmosis en trouwde met haar halfbroer Toetmosis II, die al spoedig stierf. Zij verklaarde zichzelf daarop farao in plaats van de jonge Toetmosis III en bouwde een grootse tempel, Djeser Djeseroe of Pracht der Prachten. De tempel Deir al-Bahari ligt schitterend tegen de heuvels van Thebe en was vroeger voorzien van tuinen, fonteinen en mirrebomen. Veel werd vernield door Toetmosis III toen hij uiteindelijk aan de macht kwam, maar we kregen nog wel een idee hoe mooi deze plaats geweest moet zijn. De tempel had een Laagste terras aan de Nijl, die via een laan met sfinxen verbonden was met het Middenterras. Hier bevindt zich nog een mooie zuilengang met afbeeldingen van Hatsjepsoet, de kapel van Anoebis en de kapel van Hathor. Bij het Bovenste Terras is het Heiligdom van Amon en het Heiligdom van de Zon te vinden.
Tempel Deir al-Bahari in Thebe
Deir al-Bahari
Graftempel van koningin Hatsjepsoet
Tempel Hatsjepsoet
Graftempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet
Uitzicht Hatsjepsoet
Beelden van Hatsjepsoet in Deir al-Bahari
Hatsjepsoet
Zuilengang in de tempel
Zuilengang
Heiligdom op het Bovenste Terras
Heiligdom
 
Luxor, Vallei der Edelen/Vallei der werkers
: Bij Thebe ligt het dorpje Gurna. Onze gids vertelde dat de regering alles heeft gedaan om de bewoners hier weg te krijgen, zelfs gratis nieuwe huizen heeft aangeboden. Echter, de bewoners willen niet weg en de vermoedelijke reden is dat zij (nog steeds) veel verdienen aan grafroverij. Bij en onder het dorp liggen namelijk de graven van ambtenaren en hogepriesters. Zij liggen in de Vallei der Edelen. Hun graven zijn minder mooi dan de koningsgraven, maar de afbeeldingen in hun graven geven wel een beter beeld van het dagelijkse leven in het oude Egypte. Dichtbij ligt een grote begraafplaats voor de arbeiders, het Dal der Arbeiders, Deir el-Medineh. We bezochten hier enkele graven, waarvan ik helaas de namen niet meer weet, maar die, hoewel veel eenvoudiger, toch ook weer heel mooi waren. Na een bezoek aan deze graven keerden we terug naar ons hotel, waar we de rest van deze warmste dag van onze vakantie vervolgden aan het prachtige zwembad van ons hotel en we 's avonds aten bij een leuk restaurantje in het centrum van Luxor, om vervolgens met een kleiner maar heel leuk gezelschap (v) nog na te genieten bij het sfeervolle traditionele drinklokaaltje van hotel Isis met onder andere een kleine voorstelling Egyptisch buikdansen en demonstratie waterpijp roken.
Graven van de werkers aan de koningsgraven
Vallei der Werkers
Deir el-Medineh, Dal der Arbeiders
Deir el-Medineh
Mogelijkheid om een rit op een kameel te maken
Kameel rijden?
 

Zaterdag 20 mei

Luxor, Tempel van Karnak: Voor deze hele dag hadden we een fiets gehuurd. Het voordeel daarvan is dat je overal makkelijk kunt komen en dat je een stad toch van een andere kant ziet. Op de fiets vertrokken we naar de Tempel van Karnak. Dit is de grootste van de tempels van farao's en groot betekent hier ongekend groot.  Aan de tempel is gebouwd door verschillende farao's en dat is te zien wanneer men over het terrein loopt. Hoe verder men de tempel ingaat, des te ouder worden de monumenten. De tempel bestaat eigenlijk uit drie gedeelten, maar we bezochten alleen de Tempel van Amon, maar ook Tempel van Moet en de Tempel van Montoe horen er nog bij. Amon was de belangrijkste van alle goden en de schepper van alles op aarde. Deze schitterende tempel in Karnak was het centrum van de verering van Amon. Heel bijzonder is de Grote Hypostylzaal, gebouwd door Seti I en zijn zoon Ramses II en volgens sommigen het mooiste monument van heel Egypte. Een processieweg voert hier door een zaal met enorm hoge zuilen, allemaal met mooie reliëfs. Deze zuilen zijn uitgewerkt met papyrusknoppen, waardoor het lijkt alsof je in een groot stenen bos loopt. Bijzonder indrukwekkend! Elke farao heeft in de tempel zijn steen bijgedragen. We bezochten onder andere de tempel van Ramses III en de tempel van Toetmosis II (de Feestzaal) en zagen de obelisken van Hatsepsoet en Toetmosis.

Rammen, symbool van Amon
Rammen
Tempel van Karnak, Ramses III
Tempel van Karnak
Tempel van Ramses III
Ramses III
Oude gedeelte Tempel van Amon
Tempel van Karnak
Grote Hypostylzaal
Hypostylzaal
Grote Hypostylzaal
Papyrusbos
Obelisk
Obelisk 1
Obelisk
Obelisk 2
 
Luxor, ACE
: Een gedeelte van de groep fietste verder na Karnak en wel naar het centrum van Animal Care in Egypt (ACE). Dit initiatief van twee Engelse dames probeert het leven van de vele ezeltjes en paarden in Luxor iets te verlichten door medische zorg te bieden, voorlichting te geven aan de eigenaren en de dieren in het algemeen te verzorgen. Helaas is dit hard nodig want sommige eigenaren hebben niet veel oog voor het welzijn van hun dieren. De dieren moeten hard werken, worden slecht verzorgd en soms komen voor westerse begrippen wel heel middeleeuwse praktijken voor, zoals dat de hielen van een paard worden doorgebrand omdat het paard kan minder snel moe zou worden. Het doet pijn de foto's van de gevolgen te zien en het wordt ons duidelijk dat ACE hier heel goed werk doet.
Fietsend door het centrum van Luxor
Tijdens fietstocht
Animal Care in Egypt
ACE Luxor 1
Ezeltje met veulen
ACE Luxor 2
Dierenarts onderzoekt paard
ACE Luxor 3

Reisverslag Egypte deel:   1  2  3  4
[ Vorige ]      [Startpagina Egypte]       [Volgende ]