Reisverslag Griekenland - 5. Mystras en Mycene
REISVERSLAG GRIEKENLAND 2011

Verslag van een klassieke rondreis door Griekenland, deel 5


Mystras
 
Woensdag 18 mei: We maken een prachtige busrit door een geweldig berglandschap. Helaas lijken chauffeur Stellios en reisleider Theo, die voorin het beste zicht hebben, geen gevoel te (willen) hebben voor fotostops, zodat we altijd te laat zijn voor de mooie foto's. Een gedeelte van het landschap waar we door heen rijden is trouwens vrij kaal door de bosbranden die hier enkele jaren geleden veel natuur vernietigden (foto 1). Rond half twaalf arriveren we bij Mystras (foto 2,3). Mystras is een verlaten Byzantijnse stad, gesticht in 1249, dat heel majestueus ligt op een 634 meter hoge uitloper van het Tagetosgebergte. Het was een vestingstad, bestaande uit een bovenstad en een benedenstad. Ik begin mijn bezoek door eerst helemaal naar boven te klimmen naar het kastro (kasteel) uit 1249 staat, waar de stad ooit begonnen is ter vervanging van het middeleeuwse Sparta. Je hebt hier een bijzonder mooi uitzicht over het Tagetosgebergte en de omgeving van Sparta (foto 5-10).
onderweg2_small.jpg mystras_small.jpg mystras2_small.jpg mystras3_small.jpg mystras4_small.jpg
taigetosgebergte_small.jpg hagedis_small.jpg taigetosgebergte2_small.jpg bloemetje_small.jpg mystras5_small.jpg
Er is heel veel moois of interessants te zien wanneer je van boven bij het kasteel naar de uitgang van de benedenstad loopt. Niet voor niets staat Mystras op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo passeer ik eerst de Agia Sofia (foto 12-14). Deze kerk werd gebouwd in de midden van de 14e eeuw met kapellen en een klokkentoren. De Agia Sofia heeft nog mooie wandschilderingen in de kerk en in de kapellen. Het Despotenpaleis schijnt ook mooi te zijn, maar kunnen we door restauraties niet bezoeken. Het mooiste gebouw van Mystras vind ik met stip het Moni Pantanassas ofwel het Pantanassasklooster (foto 16-20). Dit werd in 1428 gebouwd en er wonen nog steeds een aantal nonnen. De kerk van het klooster heeft een aantal zeer mooi fresco's zoals "Opwekking van Lazarus" en "Geboorte van Christus".
mystras6_small.jpg mystrasagiasofia_small.jpg mystrasagiasofia2_small.jpg mystrasagiasofia3_small.jpg mystras7_small.jpg
mystrasmonipantanassas_small.jpg mystrasmonipantanassas4_small.jpg mystrasmonipantanassas2_small.jpg mystrasmonipantanassas5_small.jpg mystrasmonipantanassas3_small.jpg
Als ik verder naar beneden loop, kom ik in de benedenstad van Mystras. Ik passeer de St. Georges kerk om naar het Moni Perivleptou ofwel het Perivleptosklooster te gaan (foto 22-25). Dit 14e eeuwse klooster is deels in de rotsen uitgehakt. Ook in de kerk van dit klooster zijn een aantal mooie fresco's te bewonderen, zoals "Geboorte van Christus" (foto 24). Bij de benedeningang bezoek ik tenslotte nog de Mitropolis. Dit is de oudste kerk in Mystras en heeft twee binnenplaatsen. Aan de tweede binnenplaats in de Agios Demetrios is ook het Archeologisch Museum van Mystras te vinden, dat ik ook bezoek. Het is een klein museum, maar met een interessante collectie. Daarna voeg ik me als één van de laatsten bij de groep in restaurant Marmara, even buiten de ruïnes van Mystras. Hier eet ik nog snel een Griekse salade voor we verder rijden naar Sparta. Sparta blijkt gewoon een moderne plaats te zijn zonder veel sfeer en waar niet veel valt te beleven. Ik bezoek hier nog dat beetje dat over is van het antieke Sparta, maar dat ligt verborgen onder gras en graffiti (foto 27,28).
mystrasmonipantanassas6_small.jpg mystrasmoniperivleptou_small.jpg lis_small.jpg mystrasmoniperivleptou2_small.jpg mystrasmoniperivleptou3_small.jpg
mystrasmitropolis_small.jpg sparta_small.jpg sparta2_small.jpg


Mycene
 
Donderdag 19 mei: De antieke stad Mycene werd gesticht door Perseus, die hier een nieuwe stad bouwde nadat hij vluchtte uit Argos. De muren zouden gebouwd zijn door de Cyclopen, de eenogige reuzen. Dit verhaal ontstond echter omdat de latere Grieken niet konden geloven dat gewone mensen de enorme stenen hadden kunnen verplaatsen. De stad Mycene was later het centrum van de Myceense beschaving. In het ommuurde paleiscomplex dat nu bekend staat als antiek Mycene woonden de heersers van het Myceense rijk. Vandaag bezoeken we deze historisch belangrijke plaats en beginnen in de citadel, de bovenstad. De bovenstad is omgeven door de Cyclopische muren met daarin de zogenaamde Leeuwenpoort die toegang geeft tot de stad (foto 1). De poort werd rond 1250 v. Chr. gebouwd. Direct na de poort is de grafcirkel (Grafcirkel A, foto 2) te zien waar 6 koninklijke schatgraven zijn gevonden met 19 skeletten en heel veel waardevolle voorwerpen. De meeste gebouwen in de stad, zoals het Koninklijk Paleis en diverse Myceense huizen, zijn niet erg intact. In een hoek van het complex is de Geheime Trap te zien die leidde naar een waterreservoir die de stad tijdens belegeringen van water voorzag (foto 4).
mycenecitadel_small.jpg mycenecitadel2_small.jpg mycenecitadel3_small.jpg mycenecitadel4_small.jpg mycene_small.jpg
Veel van de in Mycene gevonden voorwerpen, zoals het dodenmasker van koning Agamemnon, zijn te zien in het Archeologisch Museum in Athene. Ook in het museum van Mycene zijn nog wel een aantal mooie voorwerpen te zien (foto 5). Buiten de paleismuren zijn tien koepelgraven te zien. In dit soort graftomben begroeven de Myceners hun doden. Het meest bijzonder is het Graf van Agamemnon of de "Schatkamer van Attreus" (foto 8) uit ongeveer 1250 v. Chr., waarin een Myceense koning heeft gelegen. Het is een interessant bouwwerk van 13.4 meter hoog en met een diameter van 14.6 meter. Je vraagt je toch af hoe de Myceners dit destijds voor elkaar kregen.
mycene2_small.jpg mycene3_small.jpg myceneschathuisvanatreus_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

Volgende >

Beginpagina Griekenland