Reisverslag IJsland
Verslag van een rondreis door IJsland in juni/juli 2007
 
Deel 2: Verslag 25 juni en 26 juni

VorigeStartVolgende

 

Maandag 25 juni:

Op maandagmiddag 25 juni vertrokken we vanaf een regenachtig Schiphol om na drie uur vliegen terecht te komen in een zonovergoten IJsland. Onderweg en op het vliegveld was er de eerste gelegenheid om kennis te maken met de groep en met reisleidster Edine van Djoser. Vanaf het vliegveld Keflavik vertrokken we met onze eigen bus op weg naar het eerste hoogtepunt: de Blue Lagoon (foto 2,3). De Blue Lagoon is een meer, aangelegd in een lavaveld, dat wordt gevuld met water uit diepe geothermische bronnen met een temperatuur van 70°C. Het water bevat een bepaald soort algen, veel zout, mineralen en kiezel, die het water en de bodem van het meer een melkblauwe kleur geven. Het water schijnt overigens goed voor de huid te zijn. In elk geval was het hier heerlijk baden en zwemmen. een vakantie kan niet beter beginnen dan met een bad in de Blue Lagoon bij prachtig weer. Het werk in Nederland is dan snel vergeten. Na een heerlijk bad vertrokken we door een prachtig landschap naar onze accommodatie. Onderweg stopten we onder andere bij het Krysuvikurkirkja. De overnachting was vlakbij de warmtekrachtcentrale van Nesjavellir. Met kamergenoot Fokke maakte ik een wandeling rond middernacht, terwijl de zon nog niet was ondergegaan, langs de dampende stroompjes die het land een mysterieus aanzien gaven (foto 5).

Keflavik
Blue Lagoon
Blue Lagoon, IJsland
Krysuvikurkirkja
Nesjavellir

 

Dinsdagochtend 26 juni:

Deze dag beloofde een stralende dag te worden met schitterend weer en dat werd het ook. Vanuit Nesjavellir passeerden we allereerst het grootste meer van IJsland: Thingvallavatn. Dit meer van 83.7 vierkante kilometer bevat onder andere veel forel. Omdat het nog voorjaar was in IJsland bloeide overal bloemen, zoals de lupinen. Deze lupinen zouden we tijdens de hele reis tegen komen en voor prachtige plaatjes zorgen, zo ook hier. Het Thingvallavatn meer maakt deel uit van nationaal park Thingvellir, dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit park ligt midden op de Midden-Atlantische rug, waar de continentale platen van Noord-Amerika en Europa aan elkaar grenzen en die verantwoordelijk is voor het vulkanisme in IJsland. Dit fascinerende feit is ook te zien aan het landschap. Hier zien we voor het eerst iets van de verschijnselen uit de fysische geologie die een bezoek aan IJsland zo interessant maken. Daar waar de platen uit elkaar drijven, ligt een verzakking, die een soort kloof vormt. Deze kloof wordt elk jaar 1 tot 2 cm groter. Het landschap zelf is ook in natuurlijk opzicht prachtig. Daarnaast is Thingvellir ook van historisch belang, omdat hier de Althing, de vroegere volksvertegenwoordiging samen kwam. We maakten een wandeling van meer dan een uur door het natuurschoon hier.

Nesjavallir
Thingvallavatn
Pingvallavatn
IJslands grootste meer
Thingvellir
Midden-Atlantische rug
Pingvellir
Natuurschoon van Thingvellir
Schildvulkaan
Oxara rivier
Penningagja
Eerste staatskerk
Brennugja
Fotostop

 

Vanaf Thingvellir is het een klein eindje rijden naar Geysir en Gulfoss, onze volgende stops. In Geysir bevindt zich de naamgever van alle geisers en de bekendste springbron van de wereld: Geysir (foto 1). Helaas spuit Geysir nog maar af en toe, maar op 100 meter van deze geiser ligt Strokkur en deze spuit elke 5 tot 10 minuten. Strokkur betekent "karnton", zo genoemd vanwege de op en neergaande beweging van de spuitmond. Vlak voordat de geiser Strokkur gaat spuiten komt er een prachtige bel op het gat van de geiser. Heel veel fotografen staan te wachten om dit bijzondere maar onvoorspelbare moment vast te leggen. De foto's tonen de resultaten van mijn eigen pogingen. Het is bijzonder imponerend hier te staan en het spuiten van de geiser van begin tot eind mee te maken. Overigens bevinden ook nog andere warme mooi gekleurde bronnen, zoals op foto 2 en 9 te zien is.
Geysir
Hete bronnen
Strokkur
Voor het spuiten
Bel op de geiser
Strokkur
Spuiten begint
Strokkur
Gebied rond Geysir
Landschap

 

Dinsdagmiddag 26 juni:

Na de lunch vervolgden we onze reis naar de Gulfoss, een van de bekendste IJslands watervallen. Het water van de rivier Hvita valt hier in twee trappen omlaag en deze trappen staan bijna loodrecht op elkaar. Van boven heb je een prachtig gezicht, maar van beneden is de waterval nog indrukwekkender (foto 5). Je kunt vrij dichtbij komen als je het niet erg vindt een beetje nat te worden. Van beneden was dan ook een zwakke regenboog te zien (foto 6).

Na de Gulfoss bezochten we nog twee watervallen: de mooi gelegen Hjalparfoss (foto 8, let op de structuren in de rots) en de Haifoss (foto 12, 13), met 122 meter een van de hoogste watervallen van IJsland. Tussendoor bezochten we ook een turfboerderij, de Tjodveldisbaerinn, een reconstructie van een boerderij uit circa 1100. Ook hier was het landschap weer schitterend en werd opgevrolijkt door vele lupines. Het landschap onderweg was in alle gevallen ook zeer de moeite waard, zoals de foto's hopenlijk laten zien. De laatste foto laat weer het bijzondere licht zien aan het einde van de avond, hier gefotografeerd bij motel Hrauneyar, waar we twee nachten verbleven.

Gulfoss
Hvita rivier
Gulfoss IJsland
Gerard in IJsland
Benedenaanzicht
Gouden Regenboog
Landschap IJsland
Hjalparfoss
Rotsen
Vallei met lupines
Tjodveldisbaerinn
Haifoss
Haifoss
Fotostop
Hrauneyjar
 
Vorige Pagina 2 van 7 Volgende

 
Ga naar de startpagina van het reisverslag IJsland