Reisverslag IJsland
Verslag van een rondreis door IJsland in juni/juli 2007
 
Deel 6: Verslag 3 juli tot 5 juli

VorigeStartVolgende

 

Dinsdagmiddag 3 juli:

Wie aan IJsland denkt, denkt aan geothermische activiteit, aan vulkanen, hete bronnen, zwavel en zwarte lava. Dat alles zagen we deze middag toen we aankwamen in het prachtige Krafla gebied, voor mij absoluut een van de (vele) hoogtepunten van deze geweldige vakantie. Krafla is de naam van de centrale en nog steeds actieve vulkaan in dit gebied. De magmakamer van de Krafla vulkaan is door spleten in het aardoppervlak verbonden met de omgeving. De totale spleetzone is wel 100 kilometer lang. De laatste keer dat het vulkanische systeem actief was, was van 1975-1984. Nog steeds is echter de lava warm op verschillende plaatsen en zie je tijdens een wandeling de dampen van stoom en zwavelbronnen omhoog komen. Het is een bizarre belevenis over de warme, grillige lava met soms prachtige kleuren te lopen!

Onze eerste stop was bij de explosiekrater Viti. Deze krater is in 1724 ontstaan door een explosie van magma en is nu geheel met water gevuld. Vanaf de rand heb je een heel mooi uitzicht. Vervolgens maakten we een uitgebreide wandeling bij de berg Leirhnujukur en de Krafla-caldera. De berg Leirhnujukur heeft prachtige kleuren door de mineralen uit het binnenste van de aarde. Vlakbij de berg ligt een kleurrijk soltarenveld, waar de zwavel uit de bodem komt borrelen. De Krafla-caldera is een hoogvlakte die eigenlijk het dak van een magma-kamer vormt. De magma bevindt zich hier een paar kilometer onder het oppervlak. Het lopen over het zwarte lavaveld hier is onvergetelijk, zeker gezien de fraaie contrasten met de blauwe lucht en het lichte zand. Na een wandeling van zo'n 2 uur, bezochten we het vlakbij gelegen soltarenveld Hverir (of Namaskard), een gebied vlak langs de ringweg met kokende modder- en zwavelpoelen. Overal komt de stoom uit de grond, soms fluitend, en komt stinkende modder opborrelen. Ook hier zijn de kleuren bijzonder mooi, het was dan ook jammer dat aan deze dag ook weer een einde kwam en we naar onze leuke lokatie in de buurt van Myvatn moesten.

Viti
Explosiekrater
Leirhnujukur
Krafla-gebied
Zwavelbron
Leirhnujukur
Krafla-caldera
Lavaveld
Lavaveld
soltarenveld Hverir
Hete bron
Hverir
Krafla-systeem
Hverir soltarenveld
Namaskard
  Modderbron
Narfastadir
Hot tub
 

 

Woensdag 4 juli:

Tijd voor een actieve dag. Om te beginnen ga ik met een gedeelte van de groep rijden op een echt IJslands paard. IJslandse paarden zijn beroemd over de hele wereld en dan hoort een rit op zo'n paard er toch eigenlijk bij. Voor mij is het de eerste keer op een paard en dus is het wel wat vreemd. We maakten te paard een rit van ongeveer 2 uur door het merengebied van Myvatn. Myvatn is een van de grootste meren van IJsland en beschermd natuurgebied vanwege de grote hoeveelheden verschillende eenden. Myvatn betekent muggenmeer en waar die naam vandaan komt, was geen raadsel (al steken ze gelukkig niet). Te paard verkenden we dit mooie gebied met vreemde lavaformaties en mooie begroeiing. Het rijden te paard bleek heel leuk en nadat de groep werd gesplitst in een snellere groep en een langzamere groep heb ik zelfs in draf en töld, de speciale draf van IJslandse paarden gereden. In de langzamere groep bleek helaas één van hen iets minder fortuinlijk en van het paard te zijn gevallen, maar gelukkig leek alles mee te vallen.

Na een snelle lunch werden we afgezet bij het elvenbos Höfdi (foto 13-16). Höfdi is een klein schiereiland met (voor IJsland) veel bos, mooie uitzichten over het meer en veel flora. We maakten hier een wandeling van ongeveer een uur en vertrokken daarna naar Dimmuborgir (foto 17-22). Dimmuborgir betekent "Donkere burcht" en dit slaat zeker op de donkere en grillige lavaformaties die hier te vinden zijn. Het is een bijzonder mooi lavagebied met allerlei grillige vormen met namen als "het gat" (foto 18) en "het kerkje" (foto 19), verwijzend naar de vormen die je er in kunt herkennen. Ook de flora in dit doolhof is heel mooi en enkelen uit onze groep zagen hier zelfs een giervalk. Het werd dan ook een mooie wandeling van zeker anderhalf uur. Na deze wandeling bezocht ik met een aantal anderen de Krafla geothermische krachtcentrale. Om de dag af te sluiten, nam ik tenslotte een bad in het warme zwavelhoudende water van Nature Bath Jarbadsholar (foto 23,24), een mooie afsluiting van deze dag.

Afwachtend
Gerard op het paard getild
Gerard te paard
Paardrijden
Myvatn
Muggenmeer
Lavaformaties
Lavaformaties
Fokke, Joerie, Ina, Ayesha, Edine
Myvatn
Edine helpt Cockie, Helen wacht af
Brigitte
Hofdi elvenbos
Myvatn vanuit Hofdi
Muggenmeer
Elfenbos Hofdi
Dimmuborgir
Gat
Kirkjan
Flora
Dimmuborgir
Dimmuborgir
Jarbadsholar
Natuurbad
 

 

Donderdag 5 juli:

Voor velen het hoogtepunt van deze vakantie: de walvissafari bij Husavik. Met een boot verokken we om 10 uur voor een tocht van zo'n 2.5 uur op zoek naar de walvissen. Na circa drie kwartier kregen we de eerste in beeld en daarna was van de ene naar de andere kant van de boot rennen en weer terug. We hadden voor de zoveelste keer deze vakantie weer heel veel geluk. Het waren bultrugwalvissen (humpback whale). Helaas valt het niet mee de walvissen goed te fotograferen zodat de foto's eigenlijk geen goede indruk geven. Met name de lichtblauwe vinnen (die onder water bleven) zijn mooi om te zien, zeker als ze vlak naast de boot zwemmen. Hoewel dit voor mij de derde keer was dat ik walvissen zag (zie mijn reisverslag Zuid-Afrika en Patagonie) was het ook dit keer weer een enorme belevenis. Terug in Husavik bezocht ik nog het Walvismuseum met alles over het leven van de walvis, maar ook van de jacht die helaas nog steeds op hen gemaakt wordt. (Het Wereld Natuur Fonds probeert hier gelukkig iets aan te doen.) Vanuit Husavik en na de onvermijdelijke stop bij een supermarkt (ook daar hebben we er aardig wat van "bezichtigd"), reden we verder. We maakten een stop bij de Godafoss, ondanks dat deze niet zo groot is, door zijn mooie ligging toch een van de bekendste watervallen van IJsland. Na ons bezoek aan de Godafoss begon het helaas flink te regenen zodat we verder in een keer doorreden naar onze bestemming Osar op het schiereiland Vatnsnes. Daar aangekomen liet reisleidster Edine ons kennismaken met een typische IJslandse lekkernij: Hákarl (in de grond gefermenteerd haaienvlees) weg te spoelen met een Brennivin, een traditionele IJslandse borrel. Het viel eigenlijk nog best mee. 's Avonds nadat het droog geworden was, ben ik nog met Roswitha, Sandra en Linda door de harde wind naar de zandbanken in de buurt van de jeugdherberg gelopen. Hier waren veel zeehonden te zien, vaak aan het vissen. Toen wist ik nog niet dat we ze de volgende dag veel beter zouden zien.

Husavik
Walvissafari
Walvis
Opletten!
Bultrug-walvis
Humpback whale
Walvissen
Een andere boot
Husavik
Walvismuseum
Husavik
Godafoss
Godafoss
Zeehond
 
Vorige Pagina 6 van 7 Volgende

 
Ga naar de startpagina van het reisverslag IJsland