Reisverslag Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria Falls - 2. Fish River Canyon en Sossusvlei
REISVERSLAG ZUID-AFRIKA, NAMIBIË, BOTSWANA 2010

Verslag van een rondreis door de natuur van zuidwest Afrika, deel 2


Fish River Canyon
 
Vrijdag 8 oktober: Om half acht is het ontbijt deze woensdag en moeten alle bagage en tenten opgeruimd zijn. Vervolgens is het afwassen en om half negen vertrekken we richting Namibië. Dat ligt dichtbij want om negen uur verlaten we Zuid-Afrika en nog een half uur en enkele stempels later zijn we in Namibië. Daarna is rijden we enkele uren door de Namib-woestijn. Het gebied wordt gedurende de rit steeds rotsachtiger en ook zien we steeds meer kokerbomen. De kokerboom of quiver tree is een soort van aloë in de vorm van een boom. De kokerboom wordt alleen gevonden in het steppegebied van Zuid-Namibië. Zijn naam dankt de kokerboom aan het feit dat de Bosjesmannen de takken gebruiken om er pijlkokers van te maken. Natuurlijk maken we even een fotostop bij enkele van deze markante bomen (foto 3-5).
photo39_small.jpg photo40_small.jpg photo43_small.jpg photo41_small.jpg photo42_small.jpg
Tijdens onze verdere rit komen we diverse zebra's en prachtige oryx-gazellen (Afrikaans: spiesbok) tegen. We zullen er later nog veel meer zien, maar in dit verlaten woestijngebied zijn we nog blij met elk teken van leven. Rond middaguur arriveren we op de Canyon Roadlodge campsite waar we onze tenten opzetten en waar gezamenlijk de lunch wordt klaargemaakt. Het is te heet om veel te doen. Pas om half vijf vertrekken we met de truck en rijden naar de Fish River Canyon. De Fish River Canyon is een spectaculaire canyon, de op één na grootste ter wereld, vergelijkbaar met de Grand Canyon in de VS en zeker zo mooi. De canyon bestaat uit een kloof van maar liefst 161 bij 24 km en een diepte tot 550 meter, die werd uitgesleten door de Fish River. Je hebt dan ook een geweldig uitzicht. De Fish River is nu maar een stroompje, maar moet in vroeger tijden een machtige rivier zijn geweest om zo'n kloof uit te kunnen slijten.
photo44_small.jpg photo45_small.jpg photo46_small.jpg photo47_small.jpg photo49_small.jpg
We worden afgezet bij een uitzichtspunt over de Fish River Canyon en lopen dan in ruim een uur naar een volgend uitzichtspunt waar we de zonsondergang boven de canyon zullen gaan bekijken. Reisleider en kok Misheck heeft daarbij nog een verrassing voor ons: hij heeft snacks en maakt voor ons een "springbok" (foto 13), een Zuid-Afrikaans drankje dat bestaat uit een laag Amarulla en een laag crème de menthe in een glas en in één keer achterover geslagen moet worden. Het diner is laat deze dag en bestaat uit heek (zeevis) met groenten.
photo50_small.jpg photo51_small.jpg photo52_small.jpg


Op weg naar Sesriem
 
Zaterdag 9 oktober: Vandaag rijden we verder de woestijn in richting de zandduinen bij Sesriem in het hart van de Namib woestijn. We maken een koffiestop in Bethanië, een van de oudste nederzettingen van Namibië (foto's linksonder). In 1814 werd het stadje opgericht door missionarissen. Ondanks de schijnbare leegte van het steppelandschap wordt de eerste uren onderweg weer regelmatig wild gespot in de vorm van oryx-gazellen, zebra's, struisvogels en springbokken en ook zien we arenden langs de weg en veel weverkolonies. De weverkolonies bestaan uit grote nesten met heel veel wevervogels, die heel de kruin van een boom kunnen omvatten (foto 4).
photo53_small.jpg photo54_small.jpg photo55_small.jpg photo56_small.jpg photo57_small.jpg
Gedurende dag wordt het steeds heter en dan is er natuurlijk minder wild te zien. Het landschap wordt steeds woestijnachtiger; we zitten dan ook midden in de Namib-woestijn. De Namib-woestijn is één van de oudste en droogste woestijnen ter wereld en bestaat uit diverse geologische landschappen, waarvan de zandwoestijn van Sossusvlei het bekendste is. Hoewel we over de hele dag gezien door diverse en mooie woestijnlandschappen rijden, zijn sommige stukken wel wat lang. Om de tijd te doden, worden er veel kaartspelletjes gedaan in de bus. Bij het kaarten is het trouwens heel handig dat onze truck zo'n grote tafel heeft. De lunch wordt onder één van de weinige bomen langs de weg gehouden. Rond half vier arriveren we bij de campsite in Sesriem, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Sossusvlei. Op de camping (foto 8) is een zwembad en als de tenten zijn opgezet, nemen we snel een duik. Daarna ga ik met Lonneke de zonsondergang (foto 9,10) bekijken in de woestijn en gaan we met Glenn de bar in. Het diner bestaat vandaag uit kip met rijst.
photo58_small.jpg photo59_small.jpg photo60_small.jpg photo61_small.jpg photo62_small.jpg


Duin 45
 
Zondagmorgen 10 oktober: Al vroeg gaat de wekker van mijn telefoon want we vertrekken om half zeven naar Duin 45. Een kwartier voor zonsopgang gaat het hek open naar Sossusvlei en rijden we in hoog tempo in een rij van safari-trucks naar Dune 45 om de zonsopgang te zien. Bij aankomst hebben we nog net de tijd om Duin 45 te beklimmen. Zijn naam dankt Dune 45 aan de afstand vanaf Sesriem: 45 km. Dit rode zandduin steekt 150 meter over het landschap uit en het bekijken van de zonsopgang vanaf dit duin is een bijzondere ervaring. Vandaag blijkt er echter een zware mist te hangen en het is koud. Sinds enkele dagen komt de wind vanaf de oceaan en dit geeft een dichte mist in de vroege uren. We hadden liever de mist niet gehad, maar het geeft wel iets heel moois en heel mysterieus aan het landschap, zeker als de zon doorbreekt (foto 1-10). Het rode zand, het aparte licht, de mooie lijnen en het dode hout rond Dune 45 leveren veel mooie plaatjes op. Ik loop over de hele kam van de duin en kan bijna geen genoeg krijgen van al het moois om me heen en ben dan ook de laatste die bij het ontbijt aan komt dat Misheck onderaan het duin voor ons heeft klaargemaakt: pannenkoeken!
photo63_small.jpg photo64_small.jpg photo65_small.jpg photo66_small.jpg photo67_small.jpg
photo68_small.jpg photo69_small.jpg photo70_small.jpg photo71_small.jpg photo72_small.jpg


Sossusvlei
 
Vanaf Dune 45 rijden we verder langs de woestijnduinen en stappen na een half uurtje over op jeeps die ons naar Sossusvlei brengen. We bevinden ons nu midden in de 32000 vierkante kilometer grote zandzee met duinen die tot wel 325 meter hoog kunnen worden. Dit gebied is één van de oudste en droogste ecosystemen op aarde. Sossusvlei is een zoutpan midden in dit gebied. Eens in de paar jaar verandert de Tsauchab-river Sossusvlei enkele dagen in een zoutmeer (zoals te zien op deze foto), maar meestal is het hier ontzettend droog (en heet), zoals ook nu. Bosjesman Frans is onze gids. Hij legt ons uit hoe dit gebied is ontstaan en laat ons enkele zandhagedissen en "baboon spiders" zien en ook een struikje, de "ostrich salad", waarvan de knoppen als je er water op gooit, plotseling opengaan.
photo73_small.jpg photo74_small.jpg photo75_small.jpg photo76_small.jpg photo77_small.jpg
Frans neemt ons mee op een wandeling door dit schitterende gebied. Wat is het hier geweldig mooi! Door het zand en langs zandduinen lopen we naar Dead Vlei. Deze zoutpan was vroeger de plaats waar zich het zoutmeer bevond, maar door duinvorming is deze nu afgesloten van de Tsauchab rivier en is het punt tot waar het water (soms) komt, verplaatst naar Sossusvlei. Er is nog wel een harde laag van soort klei achtergebleven en dode bomen. Het geheel geeft een bijna onwerkelijk landschap dat echt heel mooi is: Het witte sediment en het rode zand steken prachtig af tegen de felblauwe lucht. De lichte ondergrond maakt ook dat het hier behalve prachtig ook wel ontzettend heet is. Ik wil nog wel een zandduin beklimmen om Dead Vlei van boven te bekijken, maar er is te weinig tijd (en niemand anders wil dit), dus loop ik maar een klein stukje (foto 10,11) en moet dan weer snel naar de groep terug, die al op de terugweg is naar de 4WD's. Vervolgens rijden we met de truck terug naar de camping bij Sesriem, waar de lunch wordt klaargemaakt.
photo78_small.jpg photo79_small.jpg photo80_small.jpg photo81_small.jpg photo82_small.jpg
photo83_small.jpg photo84_small.jpg photo85_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Victoria Falls