Polen (2005)
 

1  juni tot 5 juni: Jurata

Op 1 juni nam ik de Eurocity van Krakau naar Gdynia om van daar verder te reizen naar het schiereiland Hel, naar de badplaats Jurata waar ik zou verblijven in hotel Neptunia, waar het ESAT-congres gehouden zou worden. Het schiereiland is een 34 kilometer lange landtong die vanwege de mooie zandstranden en dennenbossen een populair vakantieoord is. Dat was ook goed te merken, al was het nog te vroeg in het seizoen. Na aankomst heb een wandeling gemaakt over het eiland door de bossen en de stranden aan beide zijden van het eiland. Op sommige plaatsen zijn het strand aan landzijde en het strand aan de Oostzee-zijde slecht ongeveer 100 meter van elkaar verwijderd!

Eiland Hel
Jurata Jurata
 

1  juni tot 5 juni: ESAT 2005

Van 1 juni tot 5 juni vond het 21st European Symposium on Applied Thermodynamics plaats in Jurata, georganiseerd door de technische universiteit van Warschau. In tegenstelling tot de meeste symposia, was er naast de vele presentaties en posters, 's avonds een uitgebreid sociaal programma met grill of diner en live-muziek, waar bleek dat Poolse wetenschappers (m/v) heel goed in staat zijn wat leven in de brouwerij te brengen.

 

3 juni: Gdansk

Op 3 juni brachten we een bezoek aan een raffinaderij en aan Gdansk (Dantzig). Gdansk was al in de 10e eeuw een belangrijke handelsstad. Gdansk was één van de Hanzesteden en lange tijd één van de rijkste steden van Europa. De stad trok ook veel Hollandse en Vlaamse kunstenaars, wat nog steeds goed te merken is. Gdansk werd in de 17e eeuw door de Zweden aangevallen en vervolgens door de Russen, de Pruisen, in 1939 door de Duitsers en heeft met name van de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad. Inmiddels is de binnenstad Gdansk geheel gerestaureerd en is de stad een belangrijk economisch en cultreel centrum van Polen.De scheepwerven behoren tot de grootste ter wereld. We bezochten in deze stad het mooie en gezellige centrum, dat hoewel niet authentiek, bijzonder mooi is gerestaureerd in en oude glorie hersteld.

Gdansk Gdansk Gdansk Gdansk
 

5 juni: Op weg naar Warschau

Op zondag 5 juni nam ik weer de trein vanuit Jurata en reisde via Gdynia naar Warschau, waarbij ik onderweg weer indrukken opdeed van het uitgestrekte en groene Poolse landschap.


Jurata
Gdynia
Gdynia


Terug naar de index            Krakau          Warschau