Polen (2005)
 

29 mei tot 1 juni: Krakau

Vanaf Amsterdam Schiphol vloog ik naar Warschau, om vervolgens met de exprestrein verder te reizen naar Krakau, waar ik halverwege de middag aankwam. Ondanks de hoge temperatuur was het reizen per trein dik in orde. In Krakau overnachtte ik in hotel Polonia, dichtbij het station en de binnenstad. Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en ongetwijfeld de mooiste stad van Polen. De stad heeft meer dan 6000 historische gebouwen en monumenten, zoals de bijzonder mooie Mariakerk of Maria-hemelvaart basiliek met zijn twee torens, links de wachttoren en rechts de klokketoren met de Zygmuntklok. Midden op het vierkante marktplein, dat met zijdes van 200 meter één van de grootste pleinen van Europa is, staan de Lakenhallen, een langwerpig monumentaal gebouw uit de 13de eeuw.

Aan de rand van het centrum aan de rivier de Wisla ligt de Wawel-heuvel, de zetel van de koningen en bischoppen, met het vroegere koninklijke kasteel en de indrukwekkende kathedraal. Voor de koninklijke vertrekken en de statievertrekken is slechts een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar, maar door vroeg te komen, behoorde ik op 31 mei tot de gelukkigen, en dat was zeker de moeite waard. Het kasteel is destijds door de Duitsers en de Russen leeggeroofd, maar nu prachtig hersteld en zoveel mogelijk in oude stijl terug gebracht met onder andere werk van Hollandse en Vlaamse kunstenaars. Tijdens ons verblijf heb ik onder andere twee keer bijzonder lekker Pools gegeten bij Ariel in de joodse wijk Kazimierz en bij Chlopskie Jadlo (ul. Grodzka).


Theater
Marktplein Krakau
Mariakerk
Lakenhallen Krakau
Lakenhallen
Cracow
Marktplein

Marcuskerk
Lakenhallen
Lakenhallen
Wisla rivier
Wisla
Wawel kathedraal
Wawel kathedraal
Barbican
Barbacane
Raadhuistoren
Raadhuistoren
Optreden in Wawel kasteel
Wawel kasteel

Kasteel
Royal castle
Konininlijke ruimtes
Wawel kasteel
Binnenplaats
Wawel
Wawel
Cloth halls
Lakenahllen
Cracow
Krakau

 

30 mei: Auschwitz-Birkenau

Het plaatsje Oswiecim of Auschwitz ligt in de buurt van Krakau en is vooral bekend van de concentratiekampen. Op 30 mei bracht ik een bezoek aan deze plaats waar zoveel onvoorstelbaars is gebeurd. Met een busje reisde ik naar het museum bij het voormalige kamp Auschwitz I, waar een film te zien was die de Russen maakten toen zij het kamp veroverden. Vervolgens liep ik door de poort met het bekende devies "Arbeit macht frei" en kreeg van een gids een rondleiding door het kamp, door de warenhuizen waar de bezittingen van de gevangenen werden gesorteerd en bewaard, de executieplaats, de gaskamer en de verbrandingsoven. Hierna vertrok ik per bus naar het veel grotere kamp Auschwitz II of Birkenau, waar de rondleiding vervolgd werd. Hier is veel verwoest door de vluchtende Duitsers, maar dat wat over is geeft al een diepe indruk: enkele nagebouwde barakken, de ruïnes van de gaskamers en verbrandingsovens, het eind van de spoorlijn en de plaats waar de joden gesorteerd werden (werken of gaskamer). Het is eigenlijk niet mogelijk te beschrijven wat voor indruk dit alles maakte.

Ingang Auschwitz
Arbeit macht frei
Ovens Auschwitz
Ovens
Oswiecim
Kamp Auschwitz
Verzamelde schoenen van Joden
Schoenen
Bewaking
Bewaking
Executieplaats
Executieplaats
Verbrandingsoven Auschwitz
Verbrandinsgoven

Dubbel hek
Barak in Birkenau
Barak
Toiletten Birkenau
Toiletten
Sorteerplaats
Sorteerplaats

Spoorlijn
Gaskamer Birkenau
Gaskamers
Gaskamer
Gaskamers

Einde van de lijn
Birkenau
Birkenau 2006
Birkenau
Birkenau

 

31 mei: Zoutmijnen van Wieliczka

Op 15 kilometer afstand van Krakau ligt het stadje Wieliczka, beroemd om één van de grootste en oudste zoutmijnen ter wereld waar al 5500 jaar zout wordt gewonnen. De mijn staat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. Hier bezocht ik een mijnschacht tijdens een in totaal drie uur durende rondleiding op ongeveer 135 meter diepte. Per trap ging het naar beneden, maar gelukkig met een lift weer omhoog. In de mijn bevindt zich ook de Kaplica blg. Kingi, een 54 meter lange en 10 meter hoge kapel op een diepte van 100 meter, compleet met preekstoel, kroonluchters, beelden en beeltenissen in de muren, alles uitgehouwen in zout. Dit alles zodat de religieuze Poolse mijnwerkers tijdens hun werk naar de mis konden. Ook bevindt zich onder de grond een sportruimte en zelfs een klein ziekenhuis.

Wieliczka kapel
Wieliczka Wieliczka

 

Terug naar de index            Jurata          Warschau