Polen 2005 & Warschau 2008

 

5 tot 7 juni 2005: Warschau

In de middag van 5 juni arriveerde ik op het centrale station van Warschau, waar ik zou overnachten in het Novotel Warszawa Centrum met prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens maakte ik een lange wandeling door de stad, langs het graf van de onbekend soldaat naar het oude centrum van Warschau. Warschau (Warszawa in het Pools) is de hoofdstad van Polen en telt ongeveer 1.6 miljoen inwoners. De stad combineert traditie met moderniteit. Traditie is te vinden in de "Oude Stad", het historische centrum, met zijn straatjes, steegjes en het marktplein met de Zygmunt-zuil en in Wilanow, bij het vroegere koninklijke paleis met een historisch park. Moderniteit is te vinden in de nieuwe brug Swietokrzyski en in het oerlelijke Paleis van Cultuur en Wetenschappen. In de Tweede Wereldoorlog is Warschau vrijwel met de grond gelijk gemaakt, maar het centrum is nauwkeurig aan de hand van tekeningen en foto's in oude stijl herbouwd en meer dan de moeite van een bezoek waard. Even buiten het centrum zijn echter ook de lelijke en saaie woonblokken te vinden die gebouwd zijn in het communistische tijdperk.

Warschau
Warschau
Warsaw
Warschau
Graf van de onbekende soldaat
Graftombe
Graf van de onbekende soldaat
Onbekende soldaat
Annakerk en stadswacht
Annakerk
Zygmuntzuil
Zygmuntzuil
Plein van de Oude Stad
Plein Oude Stad
Markt van de Oude Stad
Marktplein Oude Stad
Piaristenkerk
Piaristenkerk
Universiteit Warschau
Universiteit

 

Op 6 juni bezochte ik Wilanow. Dit barokke paleis is het hoogtepunt van een bezoek aan Warschau. Wilanow (Pools voor "Villa Nova") was vroeger de zomerresidentie van de Poolse koning en nog is de Wawel historische bouwwerk van Polen. Het is het enige paleis in Warschau dat niet is verwoest geweest. Op het tijdstip van mijn bezoek was een renovatie bezig, die het paleis nog meer in zijn oude staat moest terug brengen. Binnen in het paleis is alles ingericht alsof koning en koningin er nog wonen en bevindt zich een heel grote verzameling kunst, met onder andere unieke schilderijen. Met behulp van een audioguide was het mogelijk een uitgebreide uitleg te krijgen van de belangrijkste kamers en kunstwerken. Achter en rondom het paleis ligt een prachtige grote barokke tuin met parterres en waterpartijen.

Monument Wilanov Wilanow Wilanow Kasteeltuin
Wilanow paleis

 

Het park Lazienkowski, ook wel het badkamerpark genoemd, is een oase van groen midden in Warschau. Het is een complex van parken en paleizen. De bekendste paleizen zijn het Lazienki paleis en het Belvedere paleis. In het prachtige park bevindt zich een oude orangerie en het enige in Europa oorspronkelijke 18de eeuwse hoftheater. Ik wandelde door dit park en bezocht enkele van de paleizen. Ook zag ik het monument voor de ghetto-helden in de vroegere joodse wijk Muranow. In dit vroegere ghetto kwamen meer dan 17000 joden om in de Tweede Wereldoorlog. Op 7 juni bezochte ik tenslotte nog het kasteelmuseum dat is gevestigd in het majesteitelijke vroegere Koninklijke Paleis aan de Markt in de Oude Stad, met een bijzondere collectie kunst.

Belvederre
Belvedere
Lazienki
Lazienki paleis
Badkamerpark
Lazienkowski park
Ujazdowski
Ujazdowski
Joodse ghetto monument
Ghetto monument
Barbacane
Barbacane
Zamkowy
Zamkowy plein
Konininklijk slot
Zamek  Krlewski
Wisla rivier
Uitzicht Annakerk
Koninklijk paleis Warschau
Koninklijk paleis

 

8 tot 10 augustus 2008: Warschau

Bekijk ook eens mijn Fotoalbum Warschau 2008 met foto's van mijn bezoek aan de stad Warschau begin augustus 2008. Die foto's zijn gemaakt met een betere camera (maar met slechter weer). Behalve de hoogtepunten in de Oude en Nieuwe Stad bezocht ik in 2008 ook het Nationaal Museum, het Legermuseum, de bazar Na Kole en het paleis van Kultuur en Wetenschappen.

 


Terug naar de index         Krakau          Jurata

 
Klik hier om meer van mijn reisverhalen te zien.