REISVERSLAG SRI LANKA EN MALDIVEN 2014

Verslag van een rondreis door Sri Lanka, deel 2: Anuradhapura, Ritigala en Sigiriya


Zondag 5 oktober: Anuradhapura
 
Anuradhapura werd in 437 v. Chr. gesticht door koning Anuradha en was van de 4e eeuw v. Chr. tot de 9e eeuw de koninkrijkstad van Sri Lanka. Maar liefst 119 koningen regeerden vanuit Anuradhapura. Het zou de oudste stad van Sri Lanka zijn. Het is ook een heilige stad, want in het pelgrims komen uit de hele wereld voor een van de heiligste relikwieën van het boeddhisme, Sri Maha Bodhi. Het gaat hier om een stek van de bo-boom in India waaronder Boeddha verlichting vond. In 247 v. Chr. schonk de Indiase keizer deze stek aan de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka. De hele oude stad van Anuradhapura staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag bezoeken we Sri Maha Bodhi en de ruïnes van de oude stad. We rijden om 8 uur eerst met de bus naar de rotstempel Isurumuniya, voor het stuwmeer Tissa Wewa. De tempel was ooit onderdeel van een klooster uit de 3e eeuw. De tempel is beroemd vanwege een reliëf van een verliefd paar, dat in het kleine museum te zien is. Een ander mooi reliëf is dat van badende olifanten in de rots boven de tempelvijver. Boven de tempel in de rots heb je mooi uitzicht over de omgeving. De rest van de ochtend zullen we lekker met de fiets verder gaan. We worden al gelijk door de politie stil gezet, omdat sommige tassen in de bagagerekjes op de fietsen voor het grijpen zouden liggen voor voorbij razende brommers.
rotstempelisurumuniyaanuradhapura_small.jpg rotstempelisurumuniyaanuradhapura2_small.jpg rotstempelisurumuniyaanuradhapura3_small.jpg opdefiets_small.jpg ruwanweliseyaanuradhapura_small.jpg
We fietsen naar de Ruwanweli Seya, een machtige witte dagoba op een terras dat wordt omgeven door honderden olifanten. Op het terras staan naast de grote dagoba vier kleine dagoba's. De Ruwanweli Seya werd in de 2e eeuw v. Chr. gebouwd door koning Duttha Gamani. Het is druk bij de dagoba met pelgrims en in veel mindere mate met toeristen. De meeste boeddhisten komen in witte kleding: Het blijkt een teken van respect te zijn in het boeddhisme om in witte kleding te komen. Donkere kleding is zelfs respectloos. (Schoenen ook trouwens en dat valt voor ons soms niet mee, want de stenen worden brandend heet.) Dichtbij de dagoba ligt de Loha Prasada ofwel het Koperen Paleis. In de 2e eeuw v. Chr. was dit een van de eerste hoge gebouwen. Het paleis had namelijk negen verdiepingen. Iedere verdieping had honderd kamers voor monniken. Hoe hoger hun rang, des te hoger woonden de monniken in dit paleis. Een deel van het paleis en van de 1600 (!) zuilen staat er nu nog. Het dak was van koper, vandaar de benaming "koperen paleis".
ruwanweliseyaanuradhapura2_small.jpg ruwanweliseyaanuradhapura3_small.jpg ruwanweliseyaanuradhapura4_small.jpg lohaprasadaanuradhapura_small.jpg srimahabodhianuradapura_small.jpg
Vervolgens komen we bij de Sri Maha Bodhiya, zoals gezegd de meest heilige plaats van het land. De heilige bo-boom zelf staat in het midden van het terrein binnen muren. Binnen deze muren mogen alleen de speciale boomkwekers komen. Aan drie kanten kunnen mensen offers brengen voor de boom. Dat zijn veel bloemen (meestal lotusbloemen) maar ook bijvoorbeeld een volledige uitrusting voor een monnik. Mensen komen hier om bijvoorbeeld te vragen om vruchtbaarheid. De bo-boom wordt omringd door andere bomen, loten van de bo-boom: zij moeten de wind vangen om de oude bo-boom te beschermen. De oude boom wordt op sommige plaatsen ook ondersteund. Overal hangen de bekende gebedsvaantjes: elke keer als de wind deze beweegt, gaat er een gebed richting Boeddha. Het is interessant om te zien hoe belangrijk deze plaats is voor de boeddhisten en hoe serieus ook bijvoorbeeld kinderen hier zijn en bloemen offeren.
srimahabodhianuradapura2_small.jpg srimahabodhianuradapura3_small.jpg srimahabodhianuradapura4_small.jpg srimahabodhianuradapura5_small.jpg srimahabodhianuradapura6_small.jpg
Van de Sri Maha Bodhi fietsen we naar Kuttam Pokuna. Deze tweelingvijvers waren het bad van de monniken van het klooster Abhayagiri. De baden dateren uit de 8e en 10e eeuw en hadden een ingenieus bewateringssysteem. Onze laatste stop is de Jetavana-dagoba. Het is een enorme dagoba van rode baksteen uit de 3e eeuw met een hoogte van 122 meter. Na nog een flink eind terug fietsen, brengen we rond 2 uur onze fietsen terug bij de verhuurder en gaan met de bus terug naar ons hotel. De rest van de dag zullen we voornamelijk in en rondom het zwembad doorbrengen. Het was benauwd heet (iets van 33°°C) op de fiets en het is nog even wennen, dus het is lekker om na de lunch bij te komen aan het zwembad. We eten ook deze avond in het hotel.
kuttampokunaanuradhapura_small.jpg jetavanadagoba_small.jpg opdefiets2_small.jpg

 
Maandagochtend 6 oktober: Ritigala
 
We vertrekken om 8 uur, met een versierde bus want reisgenoot Jan is jarig. Na een uur of anderhalf stappen we over op jeeps. Met die jeeps rijden we het natuurreservaat van Ritigala binnen. Deze bestemming is nog niet zo lang open voor toeristen (hij kwam dus ook niet in mijn reisgids voor), maar het gaat hier om een prachtig bos waarin de eeuwenoude resten van een klooster liggen. We gaan wandelen! We volgen een soort van processieweg langs ruïnes van gebouwen van het klooster, die ons steeds hoger op een heuvel bij de ruïnes van het klooster uit de 1e eeuw v. Chr. brengt. Dewa legt ons uit wat alles was. Het is echter vooral een mooi wandeling van ongeveer een uur heen en een uur terug. Uiteindelijk brengen de jeeps ons weer terug bij de bus. Even daarna stoppen we bij een restaurant waar we een menu of een buffet kunnen kiezen. Na de lunch rijden we verder naar een volgend hoogtepunt van de vakantie, dat we al ruim van te voren zien liggen.
ritigalanaturereserve_small.jpg bendapokunaritigala_small.jpg ritigalanaturereserve2_small.jpg stenencirkelritigala_small.jpg ritigalanaturereserve3_small.jpg
ritigalanaturereserve4_small.jpg ritigalanaturereserve5_small.jpg ritigalanaturereserve6_small.jpg

 
Maandagmiddag 6 oktober: Sigiriya
 
Sigiriya is eigenlijk alleen een grote rots middenin in de jungle. Al van ver zie je de granietrots 200 meter uitsteken boven de groene omgeving. Van 477 tot 495 was deze rots de hoofdstad van het Singalese rijk. Boven op de rots lag een legendarische burcht en het paleis van koning Kasypa. De stad heette toen Sinhagiri, de Leeuwenberg. Bang voor zijn halfbroer, nadat hij zijn vader levend had laten inmetselen, bouwde Kasyapa boven op de rots zijn "Hemelburcht op de Leeuwenrots", dat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Aan de voet van de rots lagen de woonwijken voor het gewone volk en de koninklijke lusttuinen met uitgestrekte waterpartijen. De overblijfselen van die lusttuinen zijn het eerste wat wij zien als wij Sigiriya deze middag bezoeken. Via een lange trappenweg met 430 treden langs dikke bakstenen muren beginnen we aan de klim omhoog. Van te voren worden we gewaarschuwd voor grote en stekende wespen en een collega had vanwege deze wespen enkele jaren eerder zelfs van de klim af moeten zien, maar gelukkig merken we niets. Wel zien we speciale EHBO-posten, dus het is zeker geen fabeltje. Via een wenteltrap bezoeken we eerst een aantal fresco's die hier zijn gevonden. De mooi bewaarde schilderingen stellen 22 meisjes voor met ontbloot bovenlijf en onnatuurlijk aandoende proporties, die bloemenoffers brengen.
sigiriya_small.jpg sigiriya2_small.jpg sigiriya3_small.jpg sigiriyafresco_small.jpg sigiriyafresco2_small.jpg
Via een pad langs de zogenaamde Spiegelmuur, komen we op een platform, het koninklijk paviljoen. Ik ga met een deel van de groep verder naar de top van de rots, maar eerst maken we een groepsfoto tussen de grote leeuwenpoten van de trap naar boven. Eenmaal boven op de rots hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving van Sigiriya. Daarnaast zijn goed de ruïnes te zien van het prachtige koninklijke paleis dat zich hier heeft bevonden, ook al gaat het dan alleen om de fundamenten, twee drinkwaterreservoirs en een poort.
sigiriyaspiegelmuur_small.jpg uitzichtsigiriya_small.jpg leeuwengangsigiriya_small.jpg platformsigiriya_small.jpg sigiriya4_small.jpg
Het paleis en het uitzicht maken de klim onder tropische condities meer dan de moeite waard. Ik vind het geweldig! Na een tijdje moeten we helaas toch weer naar beneden naar de rest van de groep. We nemen vanaf het middenplatform een andere weg terug en Dewa lijkt ons onder andere langs de overblijfselen van een audiëntiezaal, terug naar de bus. Van Sigiriya moeten we nog zo'n anderhalf uur met de bus naar hotel The Village in Polonnaruwa, waar we zullen overnachten. Bij aankomst geeft Jan een rondje vanwege zijn verjaardag. Vanwege de ligging van het hotel, eten we ook nu weer in het hotel. Op het menu staat onder andere chili chicken: die blijkt nog pittiger dan zijn naam doet vermoeden!
sigiriya5_small.jpg sigiriya6_small.jpg sigiriya7_small.jpg sigiriya8_small.jpg sigiriya9_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Sri Lanka