REISVERSLAG SRI LANKA EN MALDIVEN 2014

Verslag van een rondreis door Sri Lanka, deel 4: Kandy


Donderdag 9 oktober: Tempel van de Tand
 
Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka. De stad werd pas in 1592 opgericht door koning Vimaladharmasurya, al woonden er al mensen in dit gebied sinds de 14e eeuw. Kandy was van 1592 tot 1815 de residentie van de Singalese koningen. De laatste koning was Sri Vickrama Rajasingha en hij legde het kunstmatige meer aan in het midden van de stad. De stad telt 150.000 inwoners en ligt op een hoogte van 525 meter en is daardoor iets koeler. Kandy is vooral bekend als beroemd bedevaartsoord. In het centrum van de stad ligt de Dalada Maligawa, de Tempel van de Tand. In deze tempel wordt de linkerbovenhoektand van Boeddha bewaard, die er bij zijn crematie zou zijn uitgevallen en later door een prinses in haar haar naar Sri Lanka werd gesmokkeld. Eenmaal per jaar, tijdens de volle maan in augustus, wordt tijdens de Perahera de tand zeven dagen lang in een processie door de stad gedragen op een olifant. (Zie de rapportage in Erica op reis). De rest van het jaar is de tand niet te zien, maar drie keer per dag tijdens de poya-dienst is wel de buitenste schrijn te zien waarin de tand is opgeborgen. Er is een poya om half tien en uiteraard zijn we op tijd om die mee te maken. Eerst hebben we nog tijd om de tempel te bewonderen.
daladamaligawakandy_small.jpg daladamaligawakandy2_small.jpg daladamaligawakandy3_small.jpg daladamaligawakandy4_small.jpg daladamaligawakandy5_small.jpg
Over een stenen pad loop je naar de balustrade en de buitenmuren van de witte Dalada Maligawa mooi versierd met allerlei vormen, Na het afgeven van de schoenen lopen we door een tunnel waar op het plafond tekeningen staan van de Perehera. We zien de binnenplaats met de ruimte waar je een kaarsje kunt laten branden, een klein museum dat gewijd is aan de olifant die de tand vele jaren op zijn rug droeg tijdens de Perehera en bezoeken een zaal van het kloostercomplex van de Tempel van de Tand waar ik helaas geen informatie over heb kunnen vinden, maar die echt prachtig is. Er staan mooie Boeddha beelden, er hangen schilderingen met taferelen uit het leven van Boeddha, in het plafond zijn marmeren olifantenhoofden verwerkt en bij het altaar zijn enorme olifantenslagtanden verwerkt.
daladamaligawakandy6_small.jpg daladamaligawakandy7_small.jpg daladamaligawakandy8_small.jpg daladamaligawakandy9_small.jpg daladamaligawakandy10_small.jpg
Rond half tien brengt Dewa ons naar de binnenplaats van de drummers voor de Inner Temple. Als de poya begint nemen hier een aantal monniken plaats met traditionele muziekinstrumenten, waaronder drums. Zij spelen zolang als de poya duurt. Zolang zij spelen is op de eerste verdieping van de Inner Temple een gouden deur open die de bezoekers een blijk geeft op de schrijn met de tand. Het is echt ontzettend druk en niet eens met toeristen, maar met boeddhisten die bloemenoffers brengen, die je buiten de tempel kunt kopen. Ik sluit ook aan in de lange rij, maar uiteindelijk is het moment waarop je naar binnen kunt kijken maar kort en voor je het weet ben je er weer voorbij. Ook buiten de poya kun je hier zijn en worden veel bloemenoffers gebracht, maar de gouden deur is dan gesloten.
daladamaligawakandy11_small.jpg daladamaligawakandy12_small.jpg daladamaligawakandy13_small.jpg daladamaligawakandy14_small.jpg daladamaligawakandy15_small.jpg
Rechts van de ingang staat een kenmerkende achthoekige wachttoren, de Octagon (Pittirippuva), die rond 1800 werd gebouwd als plaats waar de koning zijn volk kon toespreken. Ook bezoeken we de Pallemale Viharaya, een kleine tempel die alleen tijdens de poya open is. Halverwege de trap naar de 1e verdieping staat nog een mooie Boeddha van sandelhout en enkele andere Boeddhabeelden. Na afloop van de poya wordt het snel rustiger in de tempel, zodat we alles op ons gemak kunnen bekijken. Als we alles gezien hebben besluiten Arthur en ik het meer rond te lopen. We zien onder andere het koninklijk paviljoen aan het water waar de vrouwen van de koning zich konden vermaken. Het ziet er maar wat vervallen uit. Het Nationaal Museum dat we willen bezoeken blijkt gesloten voor langere tijd. We zien grote hoeveelheden vleermuizen in de bomen hangen.
daladamaligawakandy16_small.jpg kandy_small.jpg meervankandy_small.jpg meervankandy2_small.jpg vleerhonden_small.jpg
Helaas wordt het steeds donkerder en als we op ongeveer driekwart van de rondgang zijn begint het echt gigantisch te stortregenen. Na even twijfelen, nemen we maar een tuktuk naar het hotel. Als het weer droog wordt, lunchen we wat bij The Bakehouse en bezoeken de markt. Daarna loop ik alleen nog wat door de winkelgebied van de stad dat is wel leuk om te zien. Verder ga ik op zoek naar het Royal Palace Park. Dit park ligt op een heuvel langs het meer van Kandy. Het is wel een aardig park, maar het lijkt met name gebruikt te worden als ontmoetingsplek voor veel Singalese stelletjes en ik lijk ze een beetje te storen. Dan nog maar even op zoek naar souvenirs.
kandy2_small.jpg kandy3_small.jpg royalpalaceparkkandy_small.jpg
Rond half vijf, het begint dan weer te stortregenen, maken we ons op om naar de Kandy Dancers te gaan. Dit is een traditionele dansuitvoering met muzikanten en dansers. Er worden ook acrobatische toeren uitgehaald zoals het ronddraaien van schotels op een stokje. Aan het eind volgt een vuurdans op brandende kolen. Het is aardig om te zien en niet overdreven toeristisch, zelfs wat amateuristisch want het dansen gaat niet echt synchroon. In de avond ga ik met Jan en Arthur eten bij The Captains Table, waar we geweldig lekker Indiaas eten en sluiten we af in de rooftop bar van ons hotel met een Lion en uitzicht op Kandy.
kandydancers_small.jpg kandydancers2_small.jpg kandy4_small.jpg daladamaligawakandy17_small.jpg

 
Vrijdag 10 oktober: Kandy
 
Ongeveer zes kilometer van het centrum in de buitenwijk Peradeniya liggen de botanische tuinen van de koningen van Kandy, aangelegd in 1371. Aanvankelijk alleen als proefstation voor koffie en kaneel, maar in de Engelse tijd omgevormd tot botanische tuinen. De tuinen zijn 67 ha groot en er groeien meer dan 4000 soorten inheemse en exotische planten en bloemen en ruim duizend soorten bomen. Met een deel van de groep bezoek ik vrijdagochtend de botanische tuinen. Onderweg zien we een enorme rij mensen en duizenden blinkende brommers: Het blijkt dat de premier op bezoek komt en alle ambtenaren krijgen een brommer. Nou ja zeg!. We hebben ongeveer 2 uur in de botanische tuinen, daarna haalt de bus ons weer op. Ik bezoek onder andere het orchideeën huis, de palmboomlanen, het reuzenbamboe, de enorme parapluboom en diverse tuinen.
botanischetuinkandy_small.jpg botanischetuinkandy2_small.jpg botanischetuinkandy3_small.jpg botanischetuinkandy4_small.jpg botanischetuinkandy5_small.jpg
Als we terug zijn in Kandy ga ik eerst met Arthur naar The White House voor lunch. Het begint te stortregenen, dus dat wordt nog een paar extra juice. In de middag gaat een groot deel van de groep naar ayurvedische massage. Ik dwaal wat rond in de stad en zie onder andere de Engelse begraafplaats. Eigenlijk is er gewoon heel weinig te doen in Kandy en zitten we hier gewoon te lang. (Vaak wordt vanuit Kandy een excursie gemaakt naar het olifantenweeshuis van Pinnawala, maar dierenorganisaties hebben ernstige twijfels bij het welzijn van de olifanten hier en een bezoek werd niet door Djoser aangeraden.) 's Avonds eet ik met Jan, Brigide, Yvonne, en Arthur bij the Knox Lounge, lekker en met heel goede wijn!
botanischetuinkandy6_small.jpg botanischetuinkandy7_small.jpg botanischetuinkandy8_small.jpg kandy5_small.jpg engelsebegraafplaatskandy_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Sri Lanka