REISVERSLAG SRI LANKA EN MALDIVEN 2014

Verslag van een rondreis door Sri Lanka, deel 5: Nuwara Eliya, Horton Plains


Zaterdag 11 oktober: Kandy - Nuwara Eliya
 
We zouden om 8 uur vertrekken, maar eerst moet er nog iets anders gedaan worden: Er is taart voor de verjaardag van Astrid de vorige dag. Nadat ze de kaarsjes heeft uitgeblazen, krijgen we allemaal en stukje en daarna verlaten we Kandy. Via een mooie route onder andere langs rijstvelden en voor een groot deel door de bergen reizen we richting Kithulgula. In de buurt van Kithulgula, gaat een deel van de groep white water raften in een aantal stroomversnellingen in de Kelani-rivier. Ik blijf aan de kant: Ik heb geraft in de Zambezi rivier tijdens mijn reis door zuidelijk Afrika en vond het raften toen een dusdanig heftig avontuur dat ik het een eenmalige ervaring wilde laten blijven. Het had toch wel gekund: het water hier is erg rustig vergeleken bij de Zambezi en niemand slaat zelfs overboord. In een restaurant stroomafwaarts wachten we op de rafters en zullen we lunchen nadat zij zich hebben verkleed. Daarna rijden we verder door de bergen en langs de theeplantages.
rijstvelden_small.jpg ossenwagen_small.jpg aanplantjongerijst_small.jpg kithulgala_small.jpg
Wie aan Sri Lanka denkt, denkt aan thee, dat vanwege de sterke merknaam nog steeds wordt verkocht onder de oude naam van het land: de Ceylon-thee. De thee. Tot ongeveer 1870 was niet thee, maar koffie en kaneel het belangrijkste product van het land. Rond 1870 mislukte de koffieoogsten echter door een ziekte en probeerden de Engelsen in de botanische tuin van Kandy het verbouwen van theeplanten uit. Dit was zo succesvol dat binnen tien jaar thee het belangrijkste exportproduct van Ceylon was geworden. De thee groeit het beste op enige hoogte en de theeplantages worden dan ook gevonden in het binnenland, waar het milde en natte bergklimaat heel geschikt is voor de verbouw van thee. We rijden al een tijdje tussen de theeplantages als we een stop maken bij de theefabriek van Glenloch. Hier krijgen we een rondleiding door de theefabriek, waar witte, groene en 5 kwaliteiten zwarte thee wordt gemaakt en we kunnen natuurlijk thee proeven en kopen.
theefabriekbijkatukithula_small.jpg theefabriekbijkatukithula2_small.jpg theefabriekbijkatukithula3_small.jpg uitzichtbijkatukithula_small.jpg
Een korte afstand na de theefabriek maken we een fotostop bij twee watervallen en nog wat later tussen de theeplantages. We rijden nu steeds meer de bergen in en het wordt koeler en mistiger. Dit gebied wordt ook wel New England genoemd. De Engelsen verbleven hier graag tijdens de kolonisatie omdat ze hier de tropische warmte konden ontvluchten en een klimaat aantroffen dat meer vergelijkbaar was met hun thuisland. Plaatsen als Nuwara Eliya waar wij naar op weg zijn, hebben nog steeds een heel sterk Brits-koloniaal karakter en sfeer. Dat geldt ook voor de accommodatie waar wij overnachten: de Hills Club. Zowel het interieur doet ontzettend denken aan Engeland zoals het er tweehonderd jaar geleden uit moet hebben gezien: het is dus ouderwets en een beetje tuttig/oubollig. Na aankomst geeft Astrid een rondje in de bar voor haar verjaardag. Even later in de kamer krijgen we nog een verrassing: een warme kruik voor in bed. Wat overdreven! Met Arthur ga ik eten bij het Thaise restaurant in het Grand Hotel. Het is geweldig lekker en we besluiten de volgende dag hier terug te komen.
uitzichtbijkatukithula2_small.jpg fotostopbijkatukithula_small.jpg theeplantages_small.jpg

 
Zondagochtend 12 oktober: Horton Plains
 
Al om half zeven staan we met ontbijtpakketten klaar bij de busjes die ons in ongeveer anderhalf uur naar het bezoekerscentrum van Horton Plains Nationaal Park zullen brengen. Horton Plains is de hoogste hoogvlakte van Sri Lanka, waar we een wandeling zullen maken. Omdat het hier 's middags vaak regent en mistig is, gaan we al zo vroeg op pad. Vanwege het tijdstip en de hoogte is zijn de eerste uren van de dag, de koudste uren die we in Sri Lanka meemaken en een hele overgang na alle warmte. We worden bij de ingang van het nationale park begroet door een aantal grote herten. Het gebied waar we gaan wandelen is een prachtig natuurgebied. Ze zijn wel heel streng bij de entree: we mogen geen enkele plastic verpakking of zakje meenemen, behalve een flesje water maar daar moet dan wel het etiket eerst afgehaald worden. Gelukkig had Dewa ons gewaarschuwd.
morgenstimmung_small.jpg varen_small.jpg hert_small.jpg hortonplains_small.jpg hortonplains2_small.jpg
De wandeling gaat langs Mini World's End, Greater World's en Baker Falls. De naam World's End komt van het feit dat hier het terrein plotseling honderden meters lager verder gaat, een klif dus. Bij Mini World's End, maar zeker bij Greater World's End heb je daarom een schitterend uitzicht over de kustvlakte. De wandeling er naar toe is ook heel erg de moeite waard door de prachtige natuur. Baker Falls is een waterval midden in het gebied. Via de Chimney Pool komen we weer bij het beginpunt. Het weer is deze wandeling een verhaal apart: We beginnen redelijk warm aangekleed in de kou, dan wordt het zonnig en steeds warmer, maar tegen het einde van de rondwandeling wordt het weer frisser en regenachtig. Na een slaperige terugrit met de minibusjes zijn we om kwart voor twee weer bij ons hotel.
hortonplains3_small.jpg hortonplains4_small.jpg hortonplains5_small.jpg hortonplains6_small.jpg hortonplains7_small.jpg
hortonplains8_small.jpg hortonplains9_small.jpg hortonplains10_small.jpg hortonplains11_small.jpg hortonplains12_small.jpg

 
Zondagmiddag 12 oktober: Nuwara Eliya
 
Met Arthur loop ik na aankomst naar het centrum van Nuwara Eliya. Omdat we nog willen lunchen, gaan we naar The Pub voor een bier en een "Devilled chicken", lekker en pittig. Daarna lopen we door het dorp en de winkelstraatjes, kijken bij de kerk, de markt, het postkantoor en bij een boeddhistische tempel. Daarna besluiten we op te gaan voor een "high tea" bij het Grand Hotel. Yvonne, Brigide en Annelies blijken er ook al te zitten. We krijgen een soort etagère van drie verdiepingen met zoete en hartige hapjes en natuurlijk Ceylon-thee. Na afsluiting met een Irish coffee gaan we terug naar ons hotel. 's Avonds eten we weer bij het Thaise restaurant bij Grand Hotel. Ook Yvonne, Brigide, Annelies, Bonny, Henny en Dieneke gaan mee. Het is gezellig en het eten is weer heel goed. Arthur en ik hebben afgesproken dit keer te gaan voor een gerecht dat met drie pepertjes op het menu staat, maar dat blijkt nog steeds goed te doen!
nuwaraeliya_small.jpg nuwaraeliya2_small.jpg nuwaraeliya3_small.jpg nuwaraeliya4_small.jpg nuwaraeliya5_small.jpg

 
Maandag 13 oktober: Nuwara Eliya-Ella
 
Uitslapen vandaag. Pas om half vertrekken we. We rijden dan met onze eigen bus naar het centrum van Nuwara Eliya, om daar op de lokale bus naar het station te stappen. Het is een mooi versierde en gekleurde bus met de muziek luid aan, dus de sfeer komt er gelijk in. Op het station van Nuwara Eliya koopt Dewa onze kaartjes en dan hebben we nog ruim te tijd om rond te kijken in de buurt van het station. Dat is eigenlijk best leuk, omdat we deze reis niet zo heel veel zien van het gewone leve en nu een kans krijgen. Zo zien we de slager die grote stukken vlees staat te hakken terwijl bij de deur wordt gewacht.
nuwaraeliya6_small.jpg nuwaraeliya7_small.jpg nuwaraeliya8_small.jpg nuwaraeliya9_small.jpg nuwaraeliya10_small.jpg
nuwaraeliya11_small.jpg nuwaraeliya12_small.jpg nuwaraeliya13_small.jpg nuwaraeliya14_small.jpg nuwaraeliya15_small.jpg
We zullen vandaag met de trein van Nuwara Eliya naar Ella reizen, wat een bijzonder mooie treinrit zou moeten zijn volgens de reisgids en andere bronnen. De afgelopen dagen staakte het treinpersoneel, maar gelukkig vandaag niet meer en precies op tijd, om kwart voor 1, komt de trein naar Ella het station binnen. De trein van Nuwara Eliya naar Ella gaat voornamelijk hoog door de bergen en onderweg hebben we vanuit de trein mooie vergezichten, passeren theeplantages, bossen, dorpjes, stationnetjes.
nuwaraeliya16_small.jpg uitzichtvanuitdetrein_small.jpg uitzichtvanuitdetrein2_small.jpg uitzichtvanuitdetrein3_small.jpg uitzichtvanuitdetrein4_small.jpg
Het is een heel mooie treinrit. Ongeveer kwart over drie komt de trein in Ella aan. Daar maken we een drink- en plasstop bij een prachtig uitzichtpunt met uitzicht op een kloof, Ella Gap, en een flinke heuvel, Ella rock. Als we even later de hoofdweg volgen passeren we Ravana Ella Falls, een mooi waterval. De reis gaat verder naar de omgeving van Udawaluwe Nationaal Park. In de buurt van onze overnachtingsplaats moeten we overstappen op landrovers, omdat het laatste stuk niet geschikt is voor onze bus. We zullen overnachten in een "tented camp" van Athgira River Camp. Dit wil zeggen dat we overnachten in redelijk luxe tenten met een bed erin langs een rivier. We barbecueën 's avonds buiten bij fakkellicht langs de rivier, wat een heel leuke sfeer geeft. Na het diner geven Dewa en de chauffeur een mini-concert. We blijven buiten zitten tot al het bier op is.
uitzichtvanuitdetrein5_small.jpg ella_small.jpg rawanafalls_small.jpg barbecue_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Sri Lanka