REISVERSLAG TAIWAN 2015

Verslag van een rondreis door Taiwan, deel 5: Tainan


26 oktober (vervolg): Anping
 
.Binnen 10 minuten na aankomst in Tainan zitten Jinny, Berry en ik in een taxi die ons naar Anping brengt. Anping is een deel van Tainan dat vroeger aan de zee lag en was de vroegere haven. Het is ook de plaats waar de VOC zijn eerste fort op het toenmalige eiland Formosa (nu Taiwan) bouwde in 1624 en waar de VOC met circa 2000 man verbleef totdat zij 38 jaar later werd verdreven door de Chinese generaal Zheng Cheng Gong (Koxinga): Fort Zeelandia. We bekijken eerst een tempel en bezoeken dan fort Anping en het Fort Zeelandia Museum waar de geschiedenis is te zien van de Nederlanders op deze plaats. Vooral het museum is heel interessant.
anping_small.jpg anping2_small.jpg anping3_small.jpg anping4_small.jpg anping5_small.jpg
Na het bezoek aan het fort nemen we een curry chicken bij een eetstalletje en lopen naar het Anping Tree House. Dit is een pakhuis van een Britse handelaar dat nu helemaal is opgenomen in een enorme banyan boom, die zich op allerlei manieren meester heeft gemaakt van het huis. Grappig om te zien. Anping is best een leuke gebied en we lopen nog wat verder door de wijk en langs allerlei winkeltjes tot we gaan zitten bij een terrasje. Eenmaal terug in het centrum van Tainan ga ik nog op zoek naar boekenwinkels en wat souvenirwinkels. We eten 's avonds na een hele zoektocht uiteindelijk niet al te ver van het hotel bij een goed en leuk restaurant Ez.kon. Het bier is op (typisch Taiwan), maar ze hebben er geen probleem mee dat Erik bier haalt bij de supermarkt vlakbij en het vervolgens in hun koelkast plaatst (ook dat is Taiwan).
anping6_small.jpg anping7_small.jpg anping8_small.jpg

 
27 oktober: Tainan
 
We hebben een vrije dag om de vele monumenten en vooral tempels van Tainan te bezoeken. Tainan is de stad met meer dan tempels dan ergens anders in Taiwan. Met ongeveer 770000 inwoners is Tainan de vierde grootste stad van Taiwan en het is de stad waar de geschiedenis van het huidige Taiwan begon, toen de Nederlanders hier hun eerste nederzetting bouwden. Daar zijn nog enkele overblijfselen te zien. Te voet verken ik met Berry, Jinny, Remi en Harrie de stad en als eerste bezoeken we een van die overblijfselen van de VOC. De tempel Chihkan Tower staat op de plaats van het vroegere Fort Provintia, gebouwd door de Nederlanders in 1651 en in 1661 ingenomen door Koxinga. In 1875 werd op de overblijfselen de eerste van de twee paviljoens gebouwd. Er is nog een kleine tentoonstelling die herinnert aan het vroegere fort.
tainan_small.jpg tainan2_small.jpg tainanchikanlou_small.jpg tainanchikanlou2_small.jpg tainanchikanlou3_small.jpg
Dichtbij de Chihkan Tower ligt de Official God of War temple, gewijd aan Guan Di en al gevestigd in 1690. Guan Di is de beschermheilige van de soldaten en was lang de enige god hier vereerd mag worden, vandaar de naam van de tempel. Zijn beeld is te zien in de Main Hall. Als we binnen zijn 7 vrouwen bezig met een gebed voor hem. Er zijn verschillende kleinere shrines op het complex, ook ter ere van Guan Di.
tainanchikanlou4_small.jpg tainantheofficialgodofwartemple_small.jpg tainantheofficialgodofwartemple2_small.jpg tainantheofficialgodofwartemple3_small.jpg tainantheofficialgodofwartemple4_small.jpg
Direct naast de Official God of War Temple ligt de Grand Matsu Temple of ook wel de Datianhou tempel. De tempel werd gebouwd in 1683 voor de godin Mazu als dank voor een overwinning. Matsu, de moeder of koningin van de hemel is nog steeds een van de belangrijkste en meest vereerde goden in Taiwan. De tempel bestaat uit 4 delen: de Chuan Hall, de Worship Hall, de Main Hall en de Rear Hall met de ouders van Matsu.(Ik heb geen goede vertalingen). Het is vrij druk in de tempel en er staan nog allerlei onderdelen in de hal van een processie. Het grote beeld van Matsu gaat bijna verscholen achter een grote hoeveelheid dezelfde soort giften, waarvan ik de betekenis niet kan raden. Wat wel grappig is, is een zaaltje achterin. Hier kun je blijkbaar als ongetrouwd stelletje een zegen vragen: Er hangen namelijk allemaal hartjes met twee namen en foto's van jonge stelletjes.
tainangrandmatzutemple_small.jpg tainangrandmatzutemple2_small.jpg tainangrandmatzutemple3_small.jpg tainangrandmatzutemple4_small.jpg tainan3_small.jpg
We lopen verder door de stad. Het is vandaag eindelijk eens onbewolkt en de zon schijnt fel, dus we stoppen onder andere bij een winkeltje met verse sappen. Onze volgende stop is de Confucius tempel, oorspronkelijk gebouwd in 1666. Confucius was een grote denker en filosoof uit het oude China, die enorme invloed heeft gehad. Zij leer staat bekend als het confucianisme en wordt ook in het huidige China nog veel gedoceerd. De Confusius tempel was de eerste school in Taiwan. Nu vinden in de tempel nog regelmatig ceremonies plaats en de muziekinstrumenten hiervoor zijn tentoongesteld. De belangrijkste hal staat midden op de binnenplaats en is de Dacheng hal. Hier hangen twaalf borden die met kalligrafie beschreven zijn door vroegere keizers en leiders van Taiwan, waaronder Chinang Kai-shek.
tainanconfuciustempel_small.jpg tainanconfuciustempel2_small.jpg tainanconfuciustempel3_small.jpg tainan4_small.jpg tainan5_small.jpg
Volgende stop in onze tempeltocht is de Koxinga-schrijn of Zheng Chengong Shrine. Deze is gebouwd ter ere van de generaal Koxinga uit de Ming dynastie die de Nederlanders verdreef uit Taiwan. Hoewel hij een generaal was, wordt hij bijna vereerd als god en heeft hij hier dus zijn eigen heiligdom. De schrijn ligt in een parkje met een fontein en een standbeeld van de generaal. De tempel is zelf mooi, vrij eenvoudig en rustig en geeft informatie over Koxinga. In het hoofdgebouw staat een beeld van Koxinga, in de Rear Hall wordt zijn Japanse moeder herdacht.
tainankoxingashrine_small.jpg tainankoxingashrine2_small.jpg tainankoxingashrine3_small.jpg tainankoxingashrine4_small.jpg tainankoxingashrine5_small.jpg
Vlakbij de Koxinga schrijn ligt de Lady Linshui tempel. Hier zien we vooral veel vrouwen samen bidden. De tempel werd opgedragen aan de godin van de geboorten, maar later aan drie andere vrouwelijke goden waarvan Lady Linshui de belangrijkste is geworden. Linshui zou de ongeboren kinderen, babies en zwangere vrouwen beschermen en vrouwen komen hier bidden voor bescherming tijdens de bevalling. Op een kwartiertje afstand ligt de Great South Gate uit 1835, een overblijfsel van de vroegere stadsmuur van Tainan. Na een late lunch is de laatste tempel die we bezoeken de Wufei tempel of de Tempel van de Vijf Concubines. Deze is opgedragen aan de vijf bijvrouwen van de prins van Ningjing, die liever dood gingen dan zich over te geven. Na deze laatste tempel lopen we terug, onder andere via een winkelgebied. 's Avonds gaan we eten bij hetzelfde restaurant (Ez.kon) als de dag ervoor, alleen kiezen we nu voor Thais in plaats van Chinees.
tainanladylinshuitempel_small.jpg tainanladylinshuitempel2_small.jpg tianansouthgate_small.jpg tiananwufeitempel_small.jpg tiananwufeitempel2_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Volgende >

Beginpagina Taiwan