REISVERSLAG TAIWAN 2015

Verslag van een rondreis door Taiwan, deel 4: Foguangshan klooster


25 oktober (vervolg): Foguangshan
 
Het Foguangshan klooster>/a> is het grootste klooster van Taiwan en het hoofdkwartier van de internationale Fo Guang Shan orde. De orde heeft wereldwijd meer dan 200 tempels, waaronder ook een tempel in Amsterdam Zeedijk, de He Hua tempel. De orde werd in 1967 gesticht door Hsing Yiun, een Chinese monnik. Het Foguangshan klooster bevindt zich ongeveer 25 kilometer van Kaohsiung en is een uitgebreid complex van tempels, tuinen, een school, twee boeddhistische universiteiten (een voor mannen en vrouwen elk), een museum, meer dan 10000 beelden, boeddhistische kunst en een groot Buddha Memorial Center. Er leven 400 monniken en een groot aantal studenten. Wij zullen in dit klooster eten en overnachten in een van de gastenverblijven, en van de hoogtepunten van de reis voor mij. Na aankomst om half vijf ga ik er met Jinny en Berry zo snel mogelijk op uit om iets van het complex te zien. Allereerst gaan we naar de belangrijkste hal waar drie gouden Boeddha beelden van 7.8 meter staan. Daarnaast staan er in holtes in het houtsnijwerk in de muren 14800 kleine gouden Boeddha beeldjes elk verlicht met een lampje.
foguangshan_small.jpg foguangshan2_small.jpg foguangshan3_small.jpg foguangshan4_small.jpg foguangshan5_small.jpg
We bekijken ook enkele andere gebouwen, het museum en de tuinen. Alles is mooi en indrukwekkend. In de tuinen van het complex zijn veel stenen witte Boeddha beelden te zien en we zien hier boeddhistische pelgrims die met lopen en knielen de trappen naar de Main Hall omhoog komen. Vooraan in het complex bevindt zich Great Buddha Land, een soort tuin met een 36 meter hoge Boeddha en heel veel kleinere goudkeurige Boeddha's. Om 6 uur gaan we naar een van de eetzalen waar we een dinerbuffet krijgen, vegetarisch uiteraard want Boeddhisten mogen geen dieren doden. Na het eten is er niet veel te doen in het complex en daarom ga ik met Harrie, Didi, Berry, Brigitte en Erik de poort uit om in het plaatsje rond te kijken. Didi moet roken en wij willen wat drinken en beide mag niet binnen de poorten van het klooster.
foguangshan6_small.jpg foguangshan7_small.jpg foguangshan8_small.jpg foguangshan9_small.jpg foguangshan10_small.jpg

 
26 oktober: Van Foguangshan naar Tainan
 
Met een deel van de groep verzamel ik me om half zes om naar het ochtendgebed te gaan. Dit begint om zes uur in de Main Hall. We mogen aan de zijden zitten en kunnen dan luisteren naar de monotoon gezongen gebeden van de boeddhisten, zowel monniken als bezoekers. De ceremonie wordt begeleid door enkele muziekinstrumenten. Het is mooi om mee te maken. Om kwart voor zeven is er ontbijt voor ons in de eetzaal en daarna geeft een non ons een rondleiding door een deel van het klooster. We zien de eetzaal waar de studenten net arriveren voor het ontbijt en een grote kaligrafiezaal erboven. We gaan ook naar Great Buddha Land en een tempel daar waarbij de non ons uitleg geeft.
foguangshan11_small.jpg foguangshan12_small.jpg foguangshan13_small.jpg foguangshan14_small.jpg foguangshan15_small.jpg
foguangshan16_small.jpg foguangshan17_small.jpg foguangshan18_small.jpg foguangshan19_small.jpg foguangshan20_small.jpg
Onze non-gids brengt ons ook naar de meditatiezaal en geeft ons een korte meditatieles is, wat heel interessant is. Om kwart voor negen is de rondleiding afgelopen en een kwartier later vertrekken we met de bus naar het nieuwere deel van het complex. Hier is het Buddha Memorial Centre te vinden dat pas in 2011 werd geopend. Hier staat een grote moderne tempel waarin een tand van Boeddha wordt bewaard. Er zijn drie tanden van Boeddha bewaard gebleven. Een van de tanden is in Kandy in Sri Lanka waar ik eerder was, maar ook hier in Foguanshang wordt dus een tand bewaard en gehoopt wordt dat deze plaats net als Kandy zal uitgroeien tot een bedevaartsplaats. In 1998 werd de tand van Boeddha door een Tibetaanse monnik aan een hoge boeddhistische geestelijke uit Taiwan geschonken en onder groot ceremonieel naar Taiwan gebracht waar speciaal een tempel werd gebouwd.
foguangshan21_small.jpg foguangshan22_small.jpg foguangshan23_small.jpg foguangshan24_small.jpg buddhamemorialcentre_small.jpg
Bij aankomst zie je een enorme laan met twee keer vier pagodes waar exposities te zien zijn en uitleg over het Buddha Memorial Center. Aan het einde van de laan staat de tempel van de tand. Op de tempel staat een enorm beeld van Boeddha van 50 meter hoog, samen met de basis is de hoogte van de Boeddha bijna 10 meter. In de tempel bevinden zich een aantal Shrines. Anders dan in Kandy, kun je de tand zien: in een glazen stolp in de Jade Shrine in het Memorial Center. In een andere zaal, in de Golden Shrine kun je een soort van geluksbriefje met een spreuk krijgen. Overal is het "personeel" erg bereid om dingen uit te leggen en te helpen dingen te begrijpen. Als iedereen is uitgekeken verzamelen we ons bij de Starbucks (ja echt, maar wel vegetarisch!) bij de ingang en om ongeveer 11 uur gaan we op weg naar Tainan, waar we een uur later arriveren.
buddhamemorialcentre2_small.jpg buddhamemorialcentre3_small.jpg buddhamemorialcentre4_small.jpg buddhamemorialcentre5_small.jpg buddhamemorialcentre6_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Volgende >

Beginpagina Taiwan